Турчинов заявив, що ефективність дій військ під час навчань "Запад-2017" зіпсував дощ

14 вересня в Білорусі стартували навчання "Запад-2017"
Фото: ЕРА

Погода зіпсувала ефективність дій сухопутного та повітряного компонентів військ, які беруть участь у військових навчаннях "Запад-2017", заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов.

Ефективність дій сухопутного та повітряного компонентів військ, які залучено до проведення білорусько-російських військових навчань "Запад-2017", було істотно зменшено й "зіпсовано" через сильний дощ у районі навчань, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони (РНБО) України Олександр Турчинов, повідомляє прес-служба відомства.

Він зазначив, що цю інформацію було отримано від спостерігачів.

Окрім того було зірвано проведення запланованого на 18 вересня 2017 року висадження тактичного десанту в районі Крючкова Тверської області, розташованого на відстані 600 км від полігону Луга.

За словами Турчинова, станом на 19 вересня 2017 року реальну чисельність учасників усіх заходів, які проводили в межах "Запад-2017", оцінюють у 120 тис. осіб. Також до навчань було залучено понад 10 тис. одиниць бойової техніки, приблизно 100 літальних апаратів і орієнтовно 40 кораблів / підводних човнів різного класу.

"Передбачалося, що під час фінальної частини навчань президенти Російської Федерації та Республіки Білорусь спільно відвідають один із полігонів на території Росії. Однак унаслідок зростання протестних настроїв у Білорусі, пов'язаних із проведенням навчань "Запад-2017", та через зухвалу поведінку російських військовослужбовців щодо громадян Білорусі, президент Лукашенко (Олександр Лукашенко. – "ГОРДОН") скасував свою поїздку до Росії та ухвалив рішення спостерігати за навчанням виключно на полігоні у Білорусії", – зазначив секретар РНБО.

14 вересня в Білорусі стартували навчання "Запад-2017", які триватимуть до 20 вересня. Військовослужбовці РФ почали прибувати до країни 24 липня.

Своє занепокоєння щодо їх проведення вже висловили країни Європейського союзу, НАТО й Україна.

До моніторингу запросили Польщу, Литву, Латвію, Естонію, Швецію і Норвегію. Україна і НАТО скерували на маневри своїх верифікаторів.