У Єкатеринбурзі після хвилі протестів передумали будувати храм на місці скверу. Губернатор області підставою для перенесення назвав соцопитування

Протести проти будівництва собору в парку тривали із середини травня
Фото: Ad / Twitter

До 300-річчя Єкатеринбурга Свердловської області Росії в місті планують побудувати собор Святої Катерини. Місце, яке обрали для будівництва, зумовило хвилю протестів серед місцевих жителів. Храм вирішили перенести після публікації результатів соцопитування, які свідчать про те, що 74% містян уважають невдалим вибір місця.

Після хвилі протестів, пов'язаних із будівництвом храму Святої Катерини у Театральному парку Єкатеринбурга (Свердловська область, Росія) губернатор регіону Євген Куйвашев вирішив виключити зелену зону зі списку місць для будівництва.

У своєму Instagram губернатор написав, що підставою для перенесення стали результати соцопитування, яке провів Всеросійський центр вивчення громадської думки (ВЦВГД).

"Я думаю, що опубліковані дані ВЦВГД дають підстави виключити сквер біля Театру драми з переліку можливих місць для розміщення храму святої Катерини. Звернуся до глави Єкатеринбурга Олександра Високінського з проханням не заносити цей майданчик до переліку місць під час проведення опитування. Ми пройшли цей конфлікт, його вичерпано. Ми маємо разом знайти нове місце для храму", – зазначив він.

Собор планували побудувати до 300-річчя міста на місці скверу біля Свердловського театру драми до 2023 року. Однак місце, яке вибрали для храму, зумовило хвилю протестів серед жителів Єкатеринбурга, які розпочалися 13 травня. Станом на 16 травня в Єкатеринбурзі на строк від двох до 10 діб було заарештовано 21 учасника протестів. Стосовно 98 осіб складено протоколи, серед них троє неповнолітніх.

Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що силовий сценарій у Єкатеринбурзі виправданий, а дії силовиків стали реакцією на провокацію.

16 травня президент РФ Володимир Путін запропонував провести опитування щодо питання будівництва, щоб "урахувати інтереси прихильників і противників" проекту, писало агентство "Интерфакс-Россия".

18 травня мер Єкатеринбурга погодився на проведення референдуму щодо питання будівництва храму на місці міського скверу.

20 травня адміністрація міста оголосила про приймання пропозицій містян щодо можливих майданчиків для будівництва.