У Китаї заявили, що штам коронавірусу, виявлений у Пекіні, має європейське походження

Коронавірус міг тривалий час циркулювати на ринку, перш ніж стався спалах, вважають китайські фахівці
Фото: ЕРА

Китайські науковці опублікували дані про секвенування геному коронавірусу зі зразків, узятих після спалаху на ринку в Пекіні. Вони стверджують, що йдеться про імпортований штам. Як заявили у ВООЗ, штам має людське походження – подолання видового бар'єра не сталося.

Зразки коронавірусу, взяті в районі пекінського ринку "Сіньфаді", демонструють, що штам має європейське походження. Про це заявили фахівці китайського центру з контролю та профілактики захворювань після секвенування генома цього різновиду SARS-CoV-2, повідомила 20 червня пресслужба Національного комітету охорони здоров'я КНР.

Дослідники дійшли висновку, що цей штам старший за той, який наразі циркулює в Європі.

Визначити, як вірус було імпортовано в Пекін, поки важко, сказав представник центру Чжан Юн. За однією з версій, інфекція була на упаковці із замороженими продуктами й активізувалася під час підвищення температури; за іншою – тривалий час вірусна культура була на поверхнях на території ринку, де її підхопили працівники "Сіньфаді".

Китайські ЗМІ писали, що джерело коронавірусу виявили на дошці для оброблення лосося на ринку "Сіньфаді". Через це Китай припинив імпорт риби з Норвегії, хоча науковці стверджували, що лосось не міг стати переносником інфекції.

Як заявив на пресконференції в Женеві виконавчий директор програми Всесвітньої організації охорони здоров'я з надзвичайних ситуацій Майк Раян, секвенування генома в Пекіні знімає всі побоювання, що коронавірус міг подолати видовий бар'єр, про це інформує Reuters. Він має людське походження, констатував експерт.

Станом на 20 червня в Пекіні виявлено 183 активні випадки COVID-19, більшість із яких пов'язана з ринком "Сіньфаді". Двоє людей у критичному стані. Влада провела тести на коронавірус у 2,29 млн жителів китайської столиці (приблизно 10% її населення).