У КНДР Помпео назвали "отруйною рослиною" американської дипломатії

Помпео заявив, що в разі відмови КНДР від денуклеаризації США вводитимуть найжорсткіші санкції за всю історію
Фото: ЕРА

Міністр закордонних справ КНДР Лі Йон Хо висловив сумніви щодо здатності держсекретаря США Майка Помпео вести переговори про денуклеаризацію з Північною Кореєю.

Міністр закордонних справ КНДР Лі Йон Хо назвав "отруйною рослиною" держсекретаря США Майка Помпео, який заявив, що в разі відмови лідера Північної Кореї від денуклеаризації влада Сполучених Штатів запроваджуватиме найжорсткіші санкції за всю історію.

"Помпео залишається єдиною отруйною рослиною в дипломатії США... Якщо він спотворює факти й відновлює старі санкції, стає зрозуміло, що йому бракує раціонального мислення. Він зловмисник, який відкидає похмуру тінь на переговорний шлях", – ідеться в заяві Лі Йон Хо, яку опублікувало сьогодні агентство KCNA.

Чиновник зазначив, що США прорахуються, якщо і далі протистоятимуть КНДР за допомогою санкцій.

"Якщо це так, то ми залишимося найбільшою загрозою для Америки", – додав Лі Йон Хо.

В інтерв'ю виданню Washington Examiner, оприлюдненому 21 серпня, Помпео сказав, що все ще сподівається, що Кім Чен Ин прихильний до ідеї денуклеаризації Північної Кореї.

12 червня 2018 року президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин провели 35-хвилинну зустріч тет-а-тет на острові Сентоса в Сінгапурі. За підсумками американсько-північнокорейського саміту, що відбувся цього самого дня, сторони підписали угоду. У документі зазначено, що США нададуть КНДР гарантії безпеки, Північна Корея підтвердила прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова.

27–28 лютого 2019 року у в'єтнамському Ханої провели другий американсько-північнокорейський саміт за участю Трампа та Кім Чен Ина. Президент США під час саміту сказав, що постарається досягти з лідером КНДР домовленостей щодо денуклеаризації, а потім "перетворити Північну Корею на економічний центр". Сторони не досягли угоди.

13 квітня Кім Чен Ин заявив, що чекає від США продовження переговорів про денуклеаризацію до кінця року. У червні лідери двох країн обмінялися листами.

30 червня 2019 року президенти США Дональд Трамп і Південної Кореї Мун Чже Ін, а також лідер Північної Кореї Кім Чен Ин зустрілися у Пханмунджомі – селі в демілітаризованій зоні на кордоні КНДР і Південної Кореї. Трамп перетнув демаркаційну лінію і ступив на землю КНДР. Він став першим американським президентом, який побував у Північній Кореї. Сторони домовилися створити групу переговірників від двох країн, які будуть уповноважені займатися питаннями денуклеаризації.