У міноборони ЦАР заявили про ймовірне розміщення в країні російської військової бази

Наприкінці липня в ЦАР убили російських журналістів

Фото: ЕРА

Центр у центральноафриканському місті Беренго, де працюють військові інструктори з Росії, не можна вважати російською військовою базою, хоча "люди вже почали сприймати його саме так", заявила міністр оборони ЦАР Марі-Ноель Кояра. За її словами, Росія може створити в Центральноафриканській Республіці військову базу, якщо так вирішить вище керівництво двох країн.

Угода про військове співробітництво Центральноафриканської Республіки і Росії передбачає можливість створення на території ЦАР російської військової бази, заявила в інтерв'ю "РИА Новости", опублікованому 10 січня, міністр оборони ЦАР Марі-Ноель Кояра.

За її словами, центр у місті Беренго, де працюють військові інструктори з Росії, не можна вважати російською базою, хоча "люди вже почали сприймати його саме так".

Угоду про військове співробітництво Росія і ЦАР підписали у серпні 2018 року. Після цього в Беренго створили центр, де солдати ЦАР із допомогою російських інструкторів "вчаться поводитися зі зброєю і вивчають методи ведення бою".

Кояра зазначила, що керівники оборонних відомств ЦАР і Росії будуть реалізовувати рішення президентів двох країн про розміщення бази РФ, якщо його буде ухвалено.

За кілька тижнів до укладення угоди про військове співробітництво, наприкінці липня 2018 року, у ЦАР було вбито російських журналістів Орхана Джемаля, Олександра Расторгуєва і Кирила Радченка. Вони приїхали в країну для зйомок документального фільму про найманців із російської приватної військової компанії "Вагнер", які, імовірно, працюють у Центральноафриканській Республіці.

Видання "Центр управління розслідуваннями", яке проводило власне розслідування загибелі колег, 14 серпня 2018 року написало, що серед убивць були особи, пов'язані з урядовими структурами ЦАР.