У МЗС Білорусі викликали українського посла через висловлювання про навчання "Слов'янське братерство – 2017"

Кизима викликали до МЗС Білорусі
Фото: news.tut.by

Висловлювання посла України в Білорусі Ігоря Кизима про навчання "Слов'янське братерство – 2017" у міністерстві закордонних справ Білорусі назвали тенденційними.

26 червня посла України в Білорусі Ігоря Кизима викликали в міністерство закордонних справ (МЗС) Білорусі через висловлювання щодо білорусько-російсько-сербських навчань "Слов'янське братерство – 2017", повідомляють на сайті відомства.

У МЗС його висловлювання назвали тенденційними.

"Послу України було вказано на те, що зроблені ним заяви не відповідають високому рівню дружніх відносин між Республікою Білорусь і Україною, є некоректними і містять необґрунтовані звинувачення Республіки Білорусь у недотриманні заходів довіри і безпеки в регіоні ОБСЄ. Увагу посла було звернено на те, що навчання "Слов'янське братерство – 2017" було проведено повністю відповідно до норм міжнародного права і зобов'язань Білорусі в межах ОБСЄ. Водночас запрошення військових аташе, зокрема України, на це навчання було винятково жестом доброї волі з білоруської сторони, що свідчило про високу транспарентність заходу", – ідеться в повідомленні.

У відомстві зазначили, що Білорусь постійно запрошувала представників української сторони як спостерігачів на всі основні військові навчання, хоча відповідних кроків Україна не робила.

"Крім того, представники апарату військового аташе Республіки Білорусь в Україні із 2013 року не запрошували на жодні військові багатонаціональні чи національні навчання, що проводять на українській території. Білоруська сторона розраховує на продовження конструктивного діалогу у сфері оборони і безпеки в регіоні", – додали у МЗС.

19 червня на конференції Ostrogorski Forum в Мінську Кизим заявив, що на навчаннях спостерігачі змогли побачити тільки "показовий фарс", повідомляє TUT.BY.

"Їм (військовим аташе."ГОРДОН") показали театралізовану виставу із захоплення терористичної групи на дамбі. Дуже класно зроблено. А самі навчання пройшли в іншому місці, куди не запросили жодного спостерігача, військового аташе. Треба демонструвати велику відкритість", – зазначив він.

Навчання "Слов'янське братерство – 2017" пройшли на початку червня на Брестському полігоні. У них узяли участь підрозділи російських ПДВ, військовослужбовці сил спеціальних операцій збройних сил Білорусі, а також сербські спецпризначенці.