У Нью-Йорку оголосили надзвичайну ситуацію у сфері охорони здоров'я через спалах кору

Мер Нью-Йорка закликав вакцинуватися від кору
Фото: EPA

Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо заявив, що всі, хто не робив щеплення від кору, мають це зробити. Він зазначив, що в іншому разі влада міста може запровадити штрафи.

У Нью-Йорку оголосили надзвичайну ситуацію у сфері суспільної охорони здоров'я після спалаху кору. Про це 9 квітня повідомила газета The New York Times.

Зазначено, що більшість випадків захворювання було зафіксовано у Брукліні.

Мер міста Білл де Блазіо заявив, що всі, хто не робив щеплення від кору, мають це зробити. Він підкреслив, що вакцинація працює та є безпечною. Також, за словами мера, для тих, хто відмовляється від щеплень, можуть запровадити штрафи до $1 тис.

Від початку спалаху у Нью-Йорку було зареєстровано 285 випадків захворювання на кір, 21 особу було госпіталізовано, зокрема п'ятьох – у реанімацію.

Центр із контролю і профілактики захворювань США 9 квітня повідомив, що від початку року у країні було зафіксовано 465 випадків захворювання на кір, 78 із них – минулого тижня.

Кір – гостре інфекційне вірусне захворювання, яке може призвести до летальних наслідків. Основні симптоми хвороби: висока температура, запалення слизових оболонок порожнини рота й верхніх дихальних шляхів, кон'юнктивіт, плямисто-папульозний висип на шкірі і загальна інтоксикація. Ліків від кору немає, а єдиний спосіб захиститися від захворювання – вакцинація.

Вірус кору надзвичайно заразний, він швидко передається повітряно-крапельним шляхом. Цей вірус може жити в повітрі і на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина покинула приміщення. Дев'ятеро з 10 неімунізованих людей, що контактують із хворим, заражаються.

Всесвітня організація охорони здоров'я повідомляла, що кількість хворих на кір у Європі у 2018 році становила понад 82 тис. осіб, водночас найбільше хворих було в Україні – 53 тис. осіб. У 2018 році в Європі від кору загинуло 72 людини, із них 16 – на території України. У ВООЗ підкреслили, що причиною спалаху кору в Україні є низький рівень вакцинації.