У Nord Stream 2 AG заявили, що звернулися до суду Євросоюзу з вимогою анулювати газову директиву

У Nord Stream 2 заявили, що захищатимуть свої інвестиції
Фото: ЕРА

У компанії Nord Stream 2 AG, яка будує газогін "Північний потік – 2", вважають, що газова директива Євросоюзу порушує "принципи права ЄС про однакове ставлення і пропорційність".

25 липня компанія Nord Stream 2 AG, яка займається будівництвом газогону "Північний потік – 2", звернулася до суду Європейського союзу загальної юрисдикції з вимогою анулювати газову директиву Євросоюзу про посилення енергетичної безпеки.

Про подання позову компанія повідомила на своєму сайті 26 липня.

У Nord Stream 2 AG вважають, що директива не порушує "принципів права ЄС про однакове ставлення і пропорційність".

"Ми маємо намір захищати наші інвестиції. Однак поправки до газової директиви шкодять не тільки "Північному потоку – 2". Така очевидна дискримінація окремого комерційного проєкту також підриває спроможність внутрішнього ринку ЄС залучати інвестиції, щоб перехід до "низьковуглецевої" енергії став реальністю", – заявив виконавчий директор компанії Маттіас Варніг.

Nord Stream 2 AG зазначає, що може звернутися для відстоювання своїх прав до арбітражного суду.

"25 червня відбулася зустріч між Європейською комісією та компанією Nord Stream 2 AG із метою позасудового врегулювання відповідно до правил ДЕХ [Договору до енергетичної хартії]. До сьогодні мирного врегулювання досягнуто не було, хоча тримісячний період консультацій уже минув", – підкреслили в компанії, що будує газогін "Північний потік – 2".

15 квітня Рада Євросоюзу затвердила проєкт поправок до газової директиви, яка регулюватиме роботу морських газогонів із третіх країн у Європі. Схвалення Радою ЄС було останнім кроком в ухваленні правил, що регулюють внутрішній газовий ринок Європейського союзу.

Газову директиву було ухвалено Європарламентом 4 квітня. Згідно з нею, нові і вже чинні морські газогони із країн, що не належать до ЄС (зокрема "Північний потік – 2"), мають відповідати правилам, які зараз поширюються на внутрішні трубопроводи.

Директива покликана посилити енергетичну безпеку на Європейському континенті.

Після офіційного схвалення міністрами Євросоюзу директиву буде опубліковано в Офіційному журналі ЄС, і за 20 днів вона набуде чинності. У держав – членів ЄС буде дев'ять місяців, щоб узгодити своє національне законодавство із цією директивою.

"Північний потік – 2" – другий газогін, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м3 газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його спільно фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України і низки країн Євросоюзу вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.