У новому розслідуванні про офшорні рахунки згадують Абрамовича, Мадонну і королеву Єлизавету

Керівники активів Єлизавети II інвестували у фонд на Кайманових островах
Фото: ЕРА

Компанія з Бермудських островів Appleby, яка надає послуги з реєстрації офшорів, добирала клієнтів за суворою процедурою і відмовляла, якщо про них були згадування у ЗМІ в контексті корупційних скандалів. Із Appleby співпрацювали, зокрема, російський бізнесмен Роман Абрамович, королева Великобританії Єлизавета II та американська співачка Мадонна.

Більшість клієнтів компанії з Бермудських островів Appleby, яка надає послуги з реєстрації офшорів, були представниками західних країн. Про це повідомляє "Новая газета", яка стала єдиним російським ЗМІ, який досліджував внутрішній архів компанії, названий "документами райських островів".

Видання зазначає, що в Appleby була сувора процедура перевірки клієнтів, зокрема щодо наявності родинних зв'язків із чиновниками або менеджерами держкомпаній. Крім того, могли відмовити тим, чиє ім'я згадують у ЗМІ в контексті корупційних скандалів.

У підсумку перше місце у списку клієнтів за кількісним показником посіли американці (понад 31 тис.), друге – британці (понад 14 тис.). Росіяни не увійшли до топ-10.

Згадано королеву Великобританії Єлизавета II. Герцогство Ланкастера, що управляє активами для особистого доходу монаршої особи, інвестувало у фонд на Кайманових островах.

Послугами Appleby користувалася королева Йорданії Нур аль-Хусейн. Її вказано бенефіціаром двох трастів на острові Джерсі (найбільший серед Нормандських островів).

Серед клієнтів Appleby виявилися також американська співачка Мадонна і колишній командувач штабу НАТО в Європі Веслі Кларк із США. Він керував компанією, що займалася азартними онлайн-іграми. У компанії були дочірні структури в офшорах.

Серед росіян, які фігурують у "документах райських островів", "Новая газета" зазначила бізнесмена Романа Абрамовича. Судячи з документів, які стали надбанням громадськості, Абрамовичу вдалося придбати компанію, яка контролювала лісопромисловий холдинг Далекого Сходу. Юристам удалося цього досягти, незважаючи на вимоги влади підтвердити, що бізнесмен не був об'єктом судового або іншого офіційного розслідування. Водночас ЗМІ писали про Абрамовича як фігуранта кримінальної справи про використання підроблених документів для розкрадання 55 залізничних цистерн із соляркою.

У зв'язках із компанією викрито також депутатів Держдуми РФ Володимира Блоцького і Олексія Єзубова, однокурсника президента РФ Володимира Путіна адвоката Миколу Єгорова, першого віце-прем'єра уряду РФ Ігоря Шувалова та інших.

У 2016 році приблизно 11,5 млн документів іншої, пов'язаної з офшорами, компанії, Mossack Fonseca, потрапило до німецького видання Süddeutsche Zeitung, а потім – до інших новинних агентств у співпраці з Міжнародним консорціумом журналістів-розслідувачів.

У червні 2017 року Süddeutsche Zeitung на своєму сайті заявила, що відмовилася передавати документи для захисту своїх джерел, і повідомила, що команда федеральної поліції і прокурорів відвідала Панаму, щоб зустрітися з місцевими чиновниками.

Минулого року Данія заплатила €1,2 млн за інформацію про своїх громадян, яка містилася у "панамських архівах", повідомляла The Guardian.