У Польщі планують знести 75 радянських пам'ятників

Інститут національної пам'яті Польщі рекомендував демонтувати монументи, які призводили до протестів
Фото: ЕРА

Польський Інститут національної пам'яті рекомендував владі країни знести 75 пам'ятників солдатам Червоної армії, партизанам СРСР і військовополоненим, пише "Коммерсантъ".

    Видання повідомило, що має список пам'ятників, які має бути знесено. Більшість із них пов'язана з Червоною армією. Деякі пам'ятники зі списку вже знесли.

    За даними видання, інститут рекомендував демонтувати монументи, які призводили до протестів місцевих жителів, а також "непримітні пам'ятники у глухих провінційних куточках". Зокрема, пропонують знести меморіал у місті Юзефово, установлений на місці загибелі партизана, героя Польщі Умера Адаманова.

    На розташовані в місцях поховання солдатів пам'ятники СРСР поширюється дія міжнародних конвенцій та договору між Росією і Польщею про поховання "жертв війн і репресій". Таких кладовищ на території Польщі нараховують приблизно 700.

    "Польська сторона вважає, що трактування договору стосується винятково двостороннього захисту кладовищ та місць поховання... Договір не поширюється на символічні пам'ятники, тобто пам'ятники братству по зброї або подяки Червоній армії, які не є частиною військових кладовищ", – пояснила представник міністерства культури та національної спадщини Польщі Анна Бочан.

    Сейм Польщі 22 червня 2017 року проголосував за внесення поправок до закону про заборону пропаганди комунізму, що передбачає знесення пам'ятників радянської епохи, зокрема меморіалів на честь Радянської армії.

    Закон про демонтаж пам'ятників епохи тоталітаризму було ухвалено в червні 2016 року. Його початкова редакція передбачала знесення приблизно 200 монументів і скульптур.

    Рада Федерації РФ попросила президента Володимира Путіна ввести санкції проти Польщі.