У разі загрози суверенітету Білорусі з боку РФ світ опиниться втягнутим у війну – Лукашенко

Лукашенко вважає, що РФ стосовно Білорусі діятиме обережно
Фото: ЕРА

Президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що Росії не потрібен такий "головний біль", як війна через Білорусь.

У разі загрози суверенітету Білорусі з боку Росії у війну виявиться втягнутою світова спільнота. Таку думку висловив 24 грудня в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" президент Білорусі Олександр Лукашенко.

"Класично загроза суверенітету є завжди, і навіть для Росії. Але я не відчуваю зростання загрози суверенітету Білорусі. Якщо ця загроза з боку Росії, як деякі кажуть, виникне, і раптом вона спробує порушити наш суверенітет, ви знаєте, як відреагує не тільки світова спільнота, – їх уже буде втягнуто у війну. Цього вже країни НАТО не витримають, бо вони вважатимуть це загрозою їм. У цьому сенсі вони мають рацію", – сказав глава білоруської держави.

Він вважає, що такий "головний біль" Москві не потрібен, тому РФ, "звичайно, діятиме акуратно, обережно".

"Загроза з'явиться тоді, небезпечна загроза, коли в нас буде зовсім погано з економікою. Коли людям неможливо буде все це витримати. Це єдина причина. Поки я при владі, це єдина загроза", – підкреслив Лукашенко.

За його словами, Білорусь у центрі "котла", де перетинаються інтереси кількох країн, зокрема російські.

"Будучи в цьому "котлі", треба поводитися так точно, тонко й акуратно, щоб тебе не зварили в цьому котлі", – зазначив президент Білорусі.

Росія і Білорусь понад 20 років ведуть переговори про створення Союзної держави. Якщо сторони домовляться, економічні зв'язки між Москвою і Мінськом можуть зміцнитися до рівня Євросоюзу або навіть федеративних держав, писали російські ЗМІ.

Наприкінці 2018 року російське видання "Московский комсомолец" написало, що президент Білорусі Олександр Лукашенко на переговорах із президентом РФ Володимиром Путіним 25 грудня 2018 року погодився на уніфікацію законодавства з РФ, створення єдиного парламенту, кабінету міністрів та інших органів влади, перехід на спільну символіку і єдину валюту.

У січні 2019 року Лукашенко назвав розмови про ймовірне об'єднання з Росією дурними і притягнутими за вуха, а в лютому закликав не вірити й не читати заяв про можливу втрату суверенітету Білорусі.

17 квітня глава російського уряду Дмитро Медведєв розповів, що Москва надіслала Білорусі пропозиції стосовно подальшої інтеграції з Росією в межах Союзної держави.

16 вересня видання "Коммерсантъ" із посиланням на джерело в російському уряді повідомило, що Росія і Білорусь мають намір із січня 2021 року об'єднати економіки. Глава білоруського міністерства закордонних справ Володимир Макей заявив, що влада Росії та Білорусі планує розпочати роботу над єдиним Податковим кодексом.

23 грудня віцепрем'єр-міністр Білорусі Дмитро Крутий заявив, що інтеграція РФ і Білорусі в економічній сфері відбувалася "дуже повільно", але основний пакет документів уже погодили.