У Росії дозволили голосувати на виборах дистанційно

Дистанційне голосування планують задіяти і на Загальноросійському голосуванні за поправки до Конституції
Фото: depositphotos.com

Перший заступник голови комітету Держдуми Росії з розвитку громадянського суспільства Дмитро Вяткін розповів, що дозвіл дистанційного голосування пов'язаний із введеними на тлі поширення коронавірусу обмеженнями.

Державна дума Росії у третьому читанні ухвалила законопроєкт, який дозволяє росіянами голосувати на виборах і референдумі поштою. Про це йдеться на сайті Держдуми РФ.

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що під час проведення додаткових виборів депутатів Державної думи, виборів депутатів законодавчих органів і виборів вищих посадовців РФ виборці, які перебувають у день голосування за межами виборчого округу, зможуть проголосувати на цифрових виборчих дільницях.

Перший заступник голови комітету Держдуми з розвитку громадянського суспільства Дмитро Вяткін у коментарі "Інтерфаксу" розповів, що ухвалення цих поправок пов'язане із введеними обмеженнями на тлі поширення коронавірусу.

Вяткін заявив, що законопроєкт надає лише можливість, а не обов'язок установлювати додаткові форми голосування, такі як дистанційне голосування і голосування поштою.

Заступник голови Центрвиборчкому Микола Булаєв повідомив журналістам, що дистанційне голосування планують задіяти й на Загальноросійському голосуванні щодо конституції.

16 березня Конституційний суд РФ визнав закон про поправку до конституції таким, що відповідає основному закону країни. Серед іншого, у законі є норма про так зване обнулення строків президента РФ Володимира Путіна. Згідно з висновком суду, президент РФ зможе знову брати участь у виборах, незалежно від кількості строків, протягом яких він обіймав посаду глави держави на момент набуття чинності змін до конституції.

17 березня глава Кремля підписав указ про проведення 22 квітня всеросійського голосування за ці поправки, однак тоді провести його не вдалося. Наразі конкретної дати голосування немає, "Ведомости" повідомляють, що воно може відбутися в червні.