У РПЦ заявили, що об'єднавчий собор в Україні буде "канонічно нікчемним"

У РПЦ назвали об'єднавчий собор української церкви "зборищем"
Фото: EPA

Секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Ігор Якимчук заявив, що участь в об'єднавчому соборі в Україні окремих представників УПЦ Московського патріархату не додасть йому легітимності.

У РПЦ вважають, що об'єднавчий собор помісної Української православної церкви без офіційної участі УПЦ МП матиме "нікчемні канонічні наслідки". Про це 14 листопада заявив секретар відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату протоієрей Ігор Якимчук "Интерфаксу".

Якимчук назвав об'єднавчий собор "зборищем" і підкреслив, що окремі архієреї УПЦ МП будуть представляти на ньому тільки себе і не додадуть йому канонічності.

Синод Вселенського патріархату 11 жовтня ухвалив низку рішень, що стосуються автокефалії Української православної церкви. Зокрема, рішення Константинопольського патріархату від 1686 року про передання української церкви в управління Московському патріархату (МП) скасовано; із предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП) Філарета було знято накладену Російською православною церквою (РПЦ) анафему, йому і предстоятелю Української автокефальної православної церкви Макарію повернуто канонічний статус.

Рішення Синоду президент України Петро Порошенко назвав наданням автокефалії Українській православній церкві. Офіційний томос вселенський патріарх Варфоломій вручить обраному на об'єднавчому соборі предстоятелю єдиної помісної Української православної церкви. Як заявив 14 листопада колишній прес-секретар предстоятеля УПЦ Московського патріархату Володимира протоієрей Георгій Коваленко, імовірною датою проведення об'єднавчого собору є 22 листопада.

2 листопада представник Вселенського патріархату у Всесвітній раді церков архієпископ Тельміський Іов заявив, що в Україні УПЦ Московського патріархату більше не існує.

3 листопада президент України і вселенський патріарх Варфоломій підписали угоду про співпрацю, яка, на думку Порошенка, завершує процес надання Українській православній церкві томосу про автокефалію.

15 жовтня Синод Російської православної церкви ухвалив рішення про повний розрив євхаристійного спілкування з Константинопольським патріархатом.

13 листопада Собор єпископів УПЦ Московського патріархату заявив про припинення євхаристійного спілкування зі Вселенським патріархатом.