У США ексспівробітників Twitter обвинуватили у шпигунстві на користь Саудівської Аравії

Мін'юст США обвинувачує двох колишніх співробітників компанії Twitter у нелегальному доступі до особистої інформації шести тисяч користувачів соцмережі
Фото: ЕРА

Міністерство юстиції США обвинувачує двох колишніх співробітників компанії Twitter Ахмеда Абуаммо й Алі аль-Забараха в тому, що вони нелегально дістали доступ до особистої інформації шести тисяч користувачів Twitter. Деякі з них критикували саудівську королівську сім'ю. Як повідомляє The Washington Post, аль-Забарах міг зламати акаунт друга вбитого журналіста Джамала Хашоггі.

Міністерство юстиції США обвинуватило двох колишніх співробітників Twitter у переданні Саудівській Аравії даних про користувачів. Про це 6 листопада повідомляє газета The New York Times.

Обвинувачення висунули громадянину США Ахмеду Абуаммо і громадянину Саудівської Аравії Алі аль-Забараху. За версією слідства, вони користувалися своїм службовим становищем, щоб зібрати особисті дані користувачів соцмережі для влади Саудівської Аравії.

Крім того, обвинувачення висунули ще одному громадянину Саудівської Аравії Ахмеду аль-Мутайрі. Як повідомляє Reuters, аль-Мутайрі обвинувачують у посередництві між саудівською владою та працівниками Twitter, що прирівняли до шпигунства.

Як повідомляє The Washington Post із посиланням на документи суду, у 2014–2015 роках Абуаммо й аль-Забарах нелегально дістали доступ до особистої інформації шести тисяч користувачів Twitter. Деякі з них критикували саудівську королівську сім'ю. Як пише видання, аль-Забарах також міг зламати акаунт Омара Абдулазіза – друга журналіста Джамала Хашоггі, у вбивстві якого звинувачують владу Саудівської Аравії.

У мін'юсті США повідомили, що за допомогою інформації, яку обвинувачені передавали саудівській владі, можна було визначити справжні імена й місцеперебування користувачів Twitter. За даними газети, колишнім співробітникам компанії надходили вказівки від Бадера аль-Асакера – саудівського чиновника й керівника благодійної організації MiSK, яку заснував принц Мухаммед ібн Салман.

Як пише WP, як винагороду Абуаммо отримав від аль-Асакера не менш ніж $300 тис. і годинник вартістю приблизно $20 тис.

Журналіста Джамала Хашоггі було вбито 2 жовтня 2018 року після того, як він прийшов у Генконсульство Саудівської Аравії у Стамбулі, щоб отримати документи про розлучення.

59-річний журналіст неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема спадкоємного принца Мухаммеда ібн Салмана – міністра оборони країни. Він вів власну колонку в The Washington Post. Журналіст покинув Саудівську Аравію 2017 року після арешту кількох близьких друзів.

Турецькі правоохоронці вважають, що тіло журналіста розчленували і, ймовірно, знищили в кислоті на території консульства або в сусідній резиденції генерального консула.

У січні 2019 року 11 осіб постали перед судом в Ер-Ріяді у справі про загибель Хашоггі. Обвинувачення вимагає смертної кари для п'ятьох із них.

19 червня спеціальна доповідачка Організації Об'єднаних Націй із питання позасудових страт Агнес Каламард оприлюднила доповідь, згідно з якою є достовірні докази зв'язку між убивством журналіста і спадкоємним принцом Мухаммедом ібн Салманом.

Спадкоємний принц Саудівської Аравії заперечує, що замовив убивство Хашоггі.