У Великобританії демонтували пам'ятник активістці Black Lives Matter. Він простояв менше ніж добу

Статуя Джен Рейд з'явилася у Брістолі після того, як повалили монумент работорговцю Едварду Колстону, котрий стояв там раніше
Фото: EPA

Мер Брістоля Мартін Різ повідомив, що статую активістки Джен Рейд прибрали, оскільки її встановили без дозволу влади міста.

У Брістолі (Великобританія) демонтували скульптуру активістки руху Black Lives Matter Джен Рейд. Відео демонтажу 16 липня опублікував фотокореспондент Ентоні Вард у Twitter.

"Той момент, коли о 5.30 ранку робітники від імені [міської] ради зняли статую Джен Рейд із постаменту", – підписав він ролик.

Рішення про знесення ухвалила міська влада. У своєму Twitter пресслужба міськради Брістоля повідомила, що статую перенесуть у місцевий музей.

Мер Брістоля Мартін Різ у коментарі Sky News повідомив, що статую прибрали, оскільки її встановили без дозволу влади міста.

Як повідомляє The Guardian, статуя активістки з'явилася в місті 15 липня. Її встановили на місці поваленого монумента Едварду Колстону – політику і купцю, який займався работоргівлею в XVII столітті. Під час акції Рейд піднялася на постамент і зробила жест рукою, що символізує боротьбу з расизмом. Цей вчинок і надихнув скульптора Марка Куїнна на створення пам'ятника.

Після вбивства в американському Міннеаполісі афроамериканця Джорджа Флойда в усьому світі піднялася хвиля протестів проти расизму. Маніфестанти валять пам'ятники історичним діячам, які мали стосунок до рабовласництва чи расизму. Влада перейменовує спірні міста і штати, ЗМІ змінюють свою політику на користь максимальної толерантності.

Флойд загинув 25 травня після жорсткого затримання поліцейськими. Судмедекспертиза підтвердила, що смерть настала внаслідок удушення (співробітник поліції Шовін коліном притиснув Флойда до асфальту, ставши йому на шию). Поліцейським, які брали участь у затриманні, пізніше висунули обвинувачення.