Уряд Лівії звинуватив російську ПВК "Вагнер" у використанні хімічної зброї

У Лівії тривають бойові дії між урядом національної єдності та "тобруцьким урядом"
Фото: EPA

Міністр внутрішніх справ Лівії Фатхі Башага заявив, що найманці з російської приватної військової компанії "Вагнер" застосували нервово-паралітичний газ під час боїв у районі Триполі.

Приватна військова компанія "Вагнер", яку пов'язують із керівництвом Росії, застосувала хімічну зброю під час боїв у районі Триполі. Як пише видання The Libya Observer, про це 22 квітня заявив міністр внутрішніх справ Лівії Фатхі Башага.

"Російські найманці з ПВК "Вагнер" використовували нервово-паралітичний газ на лінії фронту", – зазначив чиновник.

За його словами, кількох бійців урядових сил вбили снайпери після отруєння нервово-паралітичним агентом. "Цього не могла зробити жодна сторона, окрім найманців із ПВК "Вагнер", – упевнений Башага.

Після повалення 2011 року режиму лівійського диктатора Муаммара Каддафі у країні було утворено новий уряд, проте 2014 року він розколовся й у Лівії почалися бойові дії між двома адміністраціями. Одна з них – міжнародно визнаний уряд національної єдності (УНЄ), який контролює Триполі, друга – "тобруцький уряд", збройними силами якого командує генерал Халіфа Хафтар.

5 квітня 2019 року сили Хафтара взяли під контроль колишній міжнародний аеропорт "Триполі" недалеко від столиці країни. Рада Безпеки ООН закликала Хафтара негайно зупинити наступ на Триполі. 6 квітня бойова авіація УНЄ завдала авіаударів по зайнятих хафтарівцями районах.

Військова прокуратура Лівії видала ордер на арешт Хафтара.

28 квітня 2019 року силам, підконтрольним міжнародно визнаному уряду національної єдності Лівії, вдалося витіснити армію Хафтара з південних районів міста.

У лютому 2020-го президент Туреччини Реджеп Ердоган заявляв, що Росія керує конфліктом у Лівії "на найвищому рівні".

За інформацією ЗМІ, російська ПВК "Вагнер", пов'язана з Кремлем, бере участь у бойових діях на боці Хафтара, а також займається вербуванням новобранців для сил генерала на території Сирії.