В Австрії з будинку, де народився Гітлер, зроблять поліцейський відділок

У цьому будинку 1889 року народився Адольф Гітлер
Фото: EPA

У будинку, де народився і провів перші роки життя глава нацистської Німеччини Адольф Гітлер, проведуть реконструкцію за €5 млн, повідомив міністр внутрішніх справ Австрії Карл Негаммер.

В Австрії презентували план перебудови будинку, де 1889 року народився глава нацистської Німеччини Адольф Гітлер. Він передбачає перетворення його на поліцейську дільницю, щоб зробити будівлю непривабливою для паломництва людей, які прославляють нацистського диктатора. Про це заявив міністр внутрішніх справ країни Карл Негаммер під час пресконференції, повідомляє DerStandard.

"Поліцейська дільниця є найбільш відповідним варіантом використання, тому що поліція є охоронцем прав, свобод та партнером громадян", – повідомив міністр.

За його словами, у тендері на проведення реконструкції будівлі взяли участь 12 архітектурних бюро з Австрії, Німеччини та Швейцарії. Переможцями стали австрійські архітектори.

Передбачають, що реконструкцію буде завершено приблизно наприкінці 2022 року і вона обійдеться приблизно в €5 млн.

У триповерховій будівлі колишнього готелю, побудованій у XVII столітті, після Другої світової війни розміщувалися бібліотека, школа, а з 1972-го до 2011 року – майстерня і культурний центр для людей з особливостями розвитку. Після цього будівля кілька років пустувала, оскільки її власниця відмовлялася укладати новий орендний договір.

Рішення про націоналізацію будівлі ухвалив уряд і підтвердив парламент Австрії. У ньому прямо йшлося про необхідність унеможливити використання "будинку Гітлера" з метою пропаганди ідей націонал-соціалізму. Ексвласниці заплатили загалом приблизно €810 тис. – так оцінили вартість будинку експерти.

Рішення про відчуження "будинку Гітлера" влада Австрії ухвалила в липні 2016 рокуРішення про знесення ухвалили 17 жовтня.