В Інгушетії поліція затримала активістів, які збиралися на суботник на передану Чечні територію

На кордоні Чечні та Інгушетії бачили багато силовиків
Фото: ЕРА (архів)

Напередодні суботника, який збиралися проводити на переданій Чечні території  Інгушетії, жителі отримали смс-повідомлення про проведення контртерористичної операції, про яку раніше інформації не було.

17 листопада в Сунженському районі Інгушетії у РФ співробітники поліції затримали активістів, які збиралися їхати на суботник на територію, яку передали Чечні після угоди про кордон між республіками. Про це "Фонтанке" повідомив керівник регіонального відділення партії "Яблоко" Руслан Муцольгов.

"На місці збору рано-вранці виявилося багато силовиків, які не давали знімати інцидент на відео і затримали кількох людей... Окрім того, силовики не дали зібратися учасникам суботника на другому місці збору", – сказав він.

Журналіст видання "ФортангаORG" Ізабелла Євлоєва опублікувала у Facebook відео подій у Сунженському районі. Зокрема, на ролику видно, як поліція несе в автозак блогера Руслана Яндієва.

За даними Євлоєвої, всього було затримано чотирьох активістів.

"Кавказский узел" повідомляє, що напередодні місцеві жителі отримали смс-повідомлення про проведення в Сунженському районі контртерористичної операції, про що раніше інформації не було.

Видання зазначає, що дорогою на село Даттих, розташоване на новому кордоні з Чечнею, стоять броньовані "Урали" та інша спецтехніка силовиків, а також тоновані легкові машини без номерів. На постах силовики зупиняють усі проїжджі автомобілі та розпитують про мету поїздки.

26 вересня лідери Чечні та Інгушетії Рамзан Кадиров і Юнус-Бек Євкуров підписали угоду про кордон між республіками. Чечні перейшли частина Надтеречного району Інгушетії і гористо-лісиста місцевість, а Інгушетії – територія на кордоні з Малгобецьким районом.

Підписання документа спровокували масові акції протесту в Магасі, столиці Інгушетії. Мітингувальники вимагали, щоби питання про кордони вирішували на референдумі.

Кадиров пригрозив Інгушетії війною, якщо кордону між республіками не буде визнано. Проти організаторів мітингів в Інгушетії порушили кримінальні справи.

16 жовтня угода про встановлення адміністративного кордону між Чечнею та Інгушетією набула чинності.

Конституційний суд Інгушетії 30 жовтня визнав незаконним договір про кордон із Чечнею. Євкуров заявив, що договір із Чечнею має перевірити Конституційний суд РФ, щоб уникнути розбіжностей і спорів у республіці.