В Ірані через спалах коронавірусу тимчасово звільнили приблизно 70 тис. ув'язнених

В Ірані зафіксовано найбільшу кількість інфікованих коронавірусом на Близькому Сході – понад 7 тис.
Фото: EPA

Глава судової влади Ірану Ібрагім Раісі повідомив, що звільнені в'язні перебуватимуть на волі, "поки це не створить небезпечну ситуацію в суспільстві". За даними ООН, в іранських в'язницях уже є випадки інфікування коронавірусом.

9 березня в Ірані через спалах коронавірусу тимчасово звільнили з в'язниць приблизно 70 тис. ув'язнених. Про це повідомив глава судової влади Ірану Ібрагім Раісі, пише Iran News Daily.

За його словами, насамперед було звільнено тих, у кого були проблеми зі здоров'ям.

"Звільнення ув'язнених під час спалаху коронавірусу має тривати до того моменту, поки це не створить небезпечної ситуації в суспільстві", – сказав Раісі.

Коли саме ув'язнені мають повернутися у в'язниці, він не уточнив.

У доповіді Організації Об'єднаних Націй, презентованій 9 березня, зауважено, що коронавірус міг потрапити в іранські в'язниці.

"Переповненість, погане харчування і брак гігієни [в іранських в'язницях] є серйозною проблемою. Ці проблеми вказують на високий ризик для здоров'я ув'язнених від недоїдання і хвороб. Недавні повідомлення свідчать про те, що COVID-19 поширився в іранських в'язницях", – сказав спеціальний доповідач ООН із прав людини Джавід Рехман.

В Ірані зафіксовано найбільшу кількість інфікованих коронавірусом на Близькому Сході. За даними на 10 березня, у країні захворіла 7161 людина, 237 загинули. Серед загиблих від коронавірусної інфекції – депутат іранського парламенту Фатіма Рахбар і член Ради доцільності Сеєд Мірміхаммаді.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 почався у грудні 2019 року в китайському Ухані, де проживає 11 млн осіб.

30 січня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила спалах коронавірусу медичною надзвичайною ситуацією, що має міжнародне значення. 24 лютого в організації не відкинули, що вірус може призвести до пандемії.

Станом на 9 березня, за даними ВООЗ, кількість інфікованих коронавірусом у світі збільшилася до 109 578, 3809 осіб померли. Найбільша кількість хворих – 80 904 – у Китаї, там померло 3123 людини.