В ООН заявили, що із М'янми до Бангладеш утекло 313 тис. представників народності рохінджа

Мусульмани-рохінджа тікають із М'янми до Бангладеш
Фото: EPA

На надання допомоги біженцям із М'янми протягом найближчих трьох місяців потрібно $77 млн.

Із М'янми до Бангладеш утекло 313 тис. представників народності рохінджа, із них 60% – діти, повідомили в ООН.

"Ми готувалися прийняти приблизно 100 тис. осіб. Як ви бачите, нам доводиться сьогодні надавати термінову допомогу 313 тис. осіб. Ми працюємо на межі своїх можливостей. Нам потрібна підтримка, щоб ефективно допомагати всім цим людям", – сказав представник Міжнародної організації з міграції Леонард Доул.

У Дитячому фонді ООН (ЮНІСЕФ) заявили, що приблизно 200 тис. дітей у таборах для біженців-рохінджа в Бангладеш потребують надзвичайної допомоги. Для цього потрібно понад $7 млн, повідомив представник організації Крістоф Бульєрак.

"Масштаби переселення і швидкість, із якою зростає кількість біженців, – безпрецедентні. За шість днів до Бангладеш прибуло 220 тис. біженців – це, щоб ви просто мали уявлення, про що я кажу. Немає жодних підстав сподіватися на те, що потік скоротиться найближчим часом. Ми маємо справу з гуманітарною кризою, яка розростається. У центрі цієї кризи діти, які становлять 60% усіх біженців", – зазначив він.

У повідомленні йдеться, що в розбитих для біженців містечках давно закінчилися місця, тому люди селяться в імпровізованих таборах.

За даними Всесвітньої продовольчої програми, багато біженців страждає від голоду і виснаження.

В ООН зазначають, що загалом на надання допомоги біженцям із М'янми до Бангладеш протягом найближчих трьох місяців потрібно $77 млн.

Загострення у М'янмі почалися після того, як 25 серпня члени створеної у жовтні 2016 року "Армії порятунку рохінджа Аракана" провели скоординовану атаку на кілька поліцейських постів і базу м’янманської армії. Загинуло 12 силовиків і 77 повстанців, писало місцеве видання The Financial Express. Після цього війська уряду М'янми почали антитерористичну операцію.

У підсумку із країни почали тікати представники народності рохінджа, повідомила представник управління верховного комісара ООН у справах біженців Вівіан Тан.

За даними ООН, кількість жертв насильства у М'янмі може перевищувати 1 тис. осіб.