У США підозрюють, що дипломатичний конфлікт із Катаром спровокували російські хакери

Вісім держав уже розірвали відносини з Катаром
Фото: ЕРА

Розвіддані, які зібрали американські спецслужби в Катарі, вказують на злам місцевого державного новинного агентства російськими хакерами.

Американські спецслужби вважають, що російські хакери зламали державне новинне агентство Катару й опублікували там фальшивий матеріал, що вплинув на відносини найближчих союзників країн Перської затоки, повідомляє CNN.

Федеральне бюро розслідувань нещодавно скерувало до Дохи команду слідчих, щоб допомогти катарській владі розслідувати інцидент.

Розвіддані, зібрані органами безпеки США, вказують на те, що за вторгненням стоять саме російські хакери, йдеться в повідомленні. Американські офіційні особи переконані, що метою Росії є поглиблення розбіжностей між США та їхніми союзниками.

Телеканал зазначає, що поки не зрозуміло, із ким саме пов'язані хакери – з російськими злочинними угрупованнями чи спецслужбами, однак, за словами одного з американських посадовців, у Росії не так часто щось відбувається без схвалення уряду.

ФБР і ЦРУ від коментарів відмовилися, представник посольства Катару у Вашингтоні повідомив, що слідство триває і його результати будуть скоро опубліковані.

5 червня вісім держав – Саудівська Аравія, Єгипет, ОАЕ, Бахрейн, Ємен, Лівія, Мальдіви та Маврикій – заявили про розрив дипломатичних відносин із Катаром. Вони обвинувачують катарську владу у підтримці діяльності єменських повстанців-хуситів, "спонсорованих Іраном" терористів, а також угруповань "Аль-Каїда" та "Ісламська держава".

Катар також виведуть з арабської антитерористичної коаліції, яку очолює Саудівська Аравія.

Financial Times писало, що влада Катару не заперечує факту виплати $1 млрд угрупованню, афілійованому з терористами з "Аль-Каїди", але пов'язує цей платіж із необхідністю звільнення заручників із високопоставлених підданих емірату.

Глава міністерства закордонних справ Катару запропонував країнам, які розірвали дипломатичні відносини, сісти за стіл переговорів.