Варфоломій провів панахиду за жертвами Голодомору

Варфоломій побажав українському народу благодаті та Божої милості
Фото: ЕРА

Вселенський патріарх Варфоломій підкреслив, що жертвами Голодомору 1932–1933 років стали мирні жителі України.

24 листопада вселенський патріарх Варфоломій провів у Стамбулі божественну літургію і панахиду за жертвами Голодомору 1932–1933 років в Україні, повідомляє "Укрінформ".

"Сьогодні ми вшановуємо 86-ті роковини Голодомору і пам'ять жертв цього геноциду сталінського режиму проти українського народу. Незліченна кількість українських мирних жителів – дітей, чоловіків і жінок – потерпали від голоду і боролися за свою національну ідентичність, мову та культуру", – сказав він.

Варфоломій побажав українському народу благодаті та Божої милості. Він підкреслив, що зло і зараз руйнує світ, і закликав людство боротися для перемоги добра.

"Вселенський патріархат вирішив надати автокефалію народу Божому України, щоб він міг організувати своє життя відповідно до основ святих канонів церкви та її традицій і був у комунікації з іншими православними церквами", – додав патріарх.

Напередодні в Україні згадували жертв Голодомору 1932–1933 років, який розцінюють як акт геноциду українського народу, що скоїв уряд СРСР, організувавши штучний масовий голод, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. Жертв Голодомору вшановують у четверту суботу листопада.

У 2016 році Верховна Рада України звернулася до демократичних держав із проханням визнати Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. На сайті МЗС України повідомляють, що на сьогодні 24 країни визнали Голодомор геноцидом.