Ватикан відкрив архіви часів Другої світової війни через питання про зв'язок Голокосту та діяльності папи Пія XII

Від учора 1,3 млн документів у цифровому форматі будуть доступними для користувачів у приміщенні Ватиканського архіву
Фото: ЕРА

Святий престол розсекретив документи щодо діяльності папи римського Пія XII, якого часто звинувачують у тому, що він не має чіткої позиції стосовно злочинів нацистів, зокрема щодо євреїв. У Ватикані завжди говорили, що понтифік активно вів неофіційну роботу для порятунку євреїв.

2 березня Ватикан відкрив свої архіви часів Другої світової війни, пов'язані з діяльністю папи римського Пія XII. Про це повідомляє Радіо Ватикану Vatican News.

Пія XII підозрюють у замовчуванні факту Голокосту під час Другої світової війни. Водночас Ватикан завжди заявляв, що Пій допомагав євреям таємно, щоб не погіршити ситуації для католиків у окупованій нацистами Європі. Про оприлюднення цих документів євреї просили папський престол десятиліттями.

4 березня 2019 року папа римський Франциск оголосив про рішення відкрити доступ до секретних архівів Ватикану часів Пія XII, який був главою католицької церкви з 1939-го до 1958 року.

Деякі з архівних документів, які відтепер можуть вивчати вчені, стосуються історичного архіву відділу у справах відносин із країнами Державного секретаріату святого престолу. Глава цього відомства Пол Річард Галлахер у коментарі Vatican News сказав, що в архіві є 2 млн аркушів документів періоду понтифікату папи Пія XII.

Від учора 1,3 млн документів у цифровому форматі доступні для користувачів у приміщенні Ватиканського архіву.

За його словами, з цих документів "видно велич постаті папи Пія XII, який був захисником прав людини, справжнім пастирем для всіх і мужнім дипломатом".

"Документи вказують на його зусилля, спрямовані на те, щоб відповісти на прохання про допомогу з боку переслідуваних і нужденних. Є також докази ненависті нацизму до католицької церкви та папи", – зазначив Галлахер.

Пія XII звинувачують у пособництві винищенню євреїв нацистами, тому що він не засудив Голокосту публічно. Ватикан стверджує, що за допомогою дипломатії Пій XII зміг урятувати тисячі євреїв, зокрема переховуючи їх на території міста-держави.