Учені вважають, що коронавірус насправді може бути більш заразним, ніж гадали раніше

Як вважають, основний шлях передавання коронавірусу – повітряно-крапельний
Фото: EPA

Учені виявили, що коронавірус може передаватися через дихання зараженої людини, а не тільки через краплі рідини, які хворий виділяє під час чхання і кашлю.

Учені, які досліджують коронавірус SARS-CoV-2, дійшли висновку, що він може бути більш заразним, ніж вважали раніше. Про це пише німецький журнал Focus, посилаючись на дослідження групи американських учених.

Зокрема, раніше медики і вчені припускали, що коронавірус передається переважно повітряно-крапельним шляхом – через краплі рідини зараженої людини, які виділяються під час чхання і кашлю, а також через поверхні, на які ці краплі потрапили. У дослідженні, опублікованому в середині березня в журналі The New England Journal of Medicine, зазначено, що вірус може потрапляти в повітря і через дихання інфікованої людини – так званий біоаерозоль, – залишаючись після цього заразним протягом приблизно трьох годин.

Зокрема, у медичному центрі університету Небраски (США) коронавірус виявили в приміщенні, де надавали допомогу пацієнтам із коронавірусом, а також на одязі медперсоналу. Водночас під час обстеження, підкреслюють учені, пацієнти не чхали і не кашляли.

Про небезпеку передавання коронавірусу через біоаерозоль попередила Національна академія наук США (NSA) в екстреному листі уряду Сполучених Штатів від 1 квітня. Однак NSA зазначила, що ступінь загрози зараження SARS-CoV-2 через дихання потребує окремого дослідження.

Водночас, зазначає Focus, аналіз понад 75 тис. випадків зараження COVID-19 у Китаї не виявив жодного випадку повітряного передавання коронавірусу. Крім того, наявність вірусної РНК у повітрі, підкреслює журнал, не обов'язково означає, що ним можна заразитися.

Спалах коронавірусної інфекції COVID-19 виник у грудні 2019 року в Китаї. 11 березня Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними американського Університету Джонса Гопкінса станом на 4 квітня, загальна кількість інфікованих у світі перевищила 1,13 млн, із них понад 233 тис. одужало, приблизно 60 тис. померло.