Венедиктов про затриманого в РФ американця: Цей чоловік – авантюрист

Венедиктов: Думаю, сидіти Вілану і сидіти
Фото: ЕРА

Якщо американець Пол Вілан, якого затримали в Москві за обвинуваченням у шпигунстві, є авантюристом, то він міг брати участь у переданні інформації за допомогою флешки, вважає головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов.

Американець Пол Вілан, якого в Москві за шпигунство затримали співробітники ФСБ, є авантюристом. Таку думку в ефірі радіостанції "Эхо Москвы" висловив її головний редактор Олексій Венедиктов.

"Ця людина – авантюрист. Ось, судячи з тієї біографії, яку ми бачимо... Зрозуміло, що будь-якого авантюриста можуть використовувати розвідувальні спецслужби. ...Звідки у нього чотири громадянства? ...Як його близькі пояснюють? Виявляється, у нього із сестрою були змагання – вслухайтеся в це – хто більше набере громадянств, гра", – сказав він.

За словами головреда, саме авантюрист може використовувати флешку для передання таємних даних.

"Гадаю, сидіти Вілану і сидіти. Але насправді це не означає, що його не могли використати розвідка, ЦРУ, канадська кінна поліція, Ірландська республіканська армія, не знаю... Ну справді дивно: флешку з іменами передають у номері "Метрополя". Це трішки якесь XX століття. Але, можливо. Якщо він авантюрист, кур'єр, то можливо", – зазначив Венедиктов.

Він уважає, що влада США не обмінюватиме Вілана на когось.

28 грудня співробітники ФСБ затримали Вілана в Москві за підозрою у веденні шпигунської діяльності. 48-річного американця утримують під вартою. За російськими законами йому загрожує до 20 років в'язниці. 3 січня Вілану висунули обвинувачення.

Канадець за походженням, морпіх, звільнений за розкрадання, уболівальник "Спартака". Що відомо про американця Вілана, затриманого у Росії за шпигунство

Державний департамент США 31 грудня висунув вимогу надати доступ консулу до затриманого відповідно до Віденської конвенції. Глава відомства Майк Помпео 2 січня заявив, що Росія має негайно повернути Вілана на батьківщину. Того самого дня РФ надала консульський доступ до затриманого американця, після чого його відвідав посол США в РФ Джон Гантсман.

Видання "Росбалт" стверджує, що Вілана затримали під час одержання таємного списку співробітників спецслужб.

Американець народився в Канаді і має кілька громадянств, зокрема британське та ірландське.