Венеціанська комісія розкритикувала угорський пакет законів "Стоп Сорос", де передбачено кримінальну відповідальність за допомогу мігрантам

Венеціанська комісія розкритикувала закони "Стоп Сорос"
Фото: coe.int

Пакет законів "Стоп Сорос", ухвалений в Угорщині, несправедливо криміналізує організаційну діяльність, не пов'язану безпосередньо з матеріалізацією нелегальної міграції, зазначили у Венеціанській комісії.

Венеціанська комісія розкритикувала основне положення пакета законів "Стоп Сорос", ухваленого в Угорщині. Про це повідомила прес-служба Єврокомісії 22 червня.

У комісії зазначили, що норма про кримінальну відповідальність за допомогу в переправленні мігрантів в Угорщину порушує положення Європейської конвенції з прав людини.

"Вона несправедливо криміналізує організаційну діяльність, не пов'язану безпосередньо з матеріалізацією нелегальної міграції, зокрема "підготування або розповсюдження інформаційних матеріалів" чи "ініціацію прохань про надання притулку для мігрантів". Криміналізація такої діяльності порушує допомогу жертвам з боку неурядових організацій, непропорційно обмежуючи їхні права", – ідеться в заяві.

У відомстві наголошують, що багато країн криміналізують відповідальність за допомогу у нелегальному переправленні мігрантів, але закон, ухвалений в Угорщині, "виходить за межі цього".

Будапешт неодноразово саботував міграційну політику ЄС і намагався оскаржити її в суді.

20 червня угорський парламент ухвалив пакет законів для боротьби з нелегальною міграцією. Три ініціативи, які підтримали представники керівної партії "Фідес" та ультраправої "Йоббік", узагальнили назвою "Стоп Сорос" – за ім'ям філантропа Джорджа Сороса. Згідно зі схваленим документом, окремих осіб або групи, які допомагають нелегальним мігрантам отримати дозвіл на перебування в Угорщині, можуть оштрафувати або ув'язнити.