Виконання обіцянок Макрона обійдеться бюджету Франції у €8–10 млрд – уряд

Дюссо підрахував витрати на виконання обіцянок президента
Фото: ЕРА

Надзвичайні економічні заходи президент Франції Еммануель Макрон оголосив після масових протестів "жовтих жилетів". Уряд уточнює суму необхідних витрат, повідомив держсекретар міністерства з бюджету, держрахунків і службовців Олів'є Дюссо.

Виконання невідкладних економічних заходів, запропонованих президентом Франції Еммануелем Макроном у телезверненні 10 грудня, обійдеться державі у €8–10 млрд. Про це в ефірі телеканала BFMTV заявив держсекретар міністерства з бюджету, державних рахунків та службовців Франції Олів'є Дюссо.

"Ми в процесі уточнення, щоб зрозуміти, як ми будемо фінансувати заплановані заходи", – сказав Дюссо.

Він додав, що 11 грудня прем'єр-міністр уточнить перелік необхідних дій.

"Роль президента республіки в тому, щоб визначати курс, а виконувати його буде уряд", – запевнив Дюссо.

Макрон пообіцяв піти назустріч економічним вимогам демонстрантів, які кілька тижнів поспіль протестують на вулицях Парижа та інших великих міст. За словами президента, уряд готовий підвищити з 1 квітня 2019 року мінімальну заробітну плату на €100, не обкладати податком оплату понаднормової роботи, ввести обов'язкову неоподатковувану премію, яку виплачують наприкінці року працівникам підприємств усіх форм власності, знизити податкове навантаження.

У зв'язку з рішенням уряду Франції підвищити з 2019 року податок на дизельне паливо і бензин у Франції в середині листопада почалися акції протесту. Мітингувальники заявляли, що підвищення призведе до зростання цін, в уряді пояснили ці плани боротьбою за охорону навколишнього середовища.

Протести назвали рухом "жовтих жилетів", оскільки демонстранти одягнені у флуоресцентні жилети, які мають бути в усіх автомобілях Франції.

1 грудня протести переросли у заворушення. Мітингувальники кидали каміння, зводили барикади, перекидали і підпалювали машини. Поліція застосувала сльозогінний газ і водяні гармати. Демонстранти також розмалювали стіни Тріумфальної арки і пошкодили її статуї.

Уряд на тлі масових акцій протесту відмовився від планів підвищити податок на пальне. Однак протести не припинилися.

Учасники акції протестів 6 грудня опублікували маніфест із 25 пунктів зі своїми вимогами до уряду у сфері економіки, політики, навколишнього середовища та геополітики.