З охопленого вогнем собору Паризької Богоматері змогли врятувати частину святинь

Жан-Марк Фурньє, священик паризької пожежної команди, у минулому – військовий капелан єпархії французьких збройних сил, ветеран Афганістану
Фото: Etienne Loraillère / Twitter

Капелан паризьких пожежників Жан-Марк Фурньє разом із пожежниками увійшов у охоплений вогнем собор Паризької Богоматері й зумів винести з полум’я частину святинь, зокрема терновий вінець Ісуса і туніку французького короля Людовика Святого.

З охопленого вогнем собору Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) вдалося врятувати низку християнських святинь, зокрема терновий вінець і туніку французького короля Людовика Святого, повідомило 16 квітня радіо France Inter у своєму Twitter із посиланням на коментар міністра культури Франції Франка Рістера.

Рістер повідомив, що реліквії було врятовано із соборної скарбниці, наразі вони в безпеці в мерії Парижа.

Реліквії врятував капелан пожежної команди Жан-Марк Фурньє – він наполіг, щоб йому дозволили увійти разом із пожежною командою в охоплений вогнем собор, і зумів евакуювати святині, зокрема й терновий вінець, повідомляє Associated Press із посиланням на коментар мера 15-го округу Парижа Філіпа Гужона.

Видання зазначає, що Фурньє відзначився під час терористичної атаки на концертний зал "Батаклан" у листопаді 2015 року, коли священик надавав допомогу численним пораненим. До служби в пожежній команді Парижа Фурньє служив в єпархії збройних сил Франції та побував у Афганістані.

Терновий вінець, який, згідно з Євангеліями, поклали на голову Ісуса Христа перед розп'яттям, – одна з найбільших реліквій християнства.

Пожежа в соборі спалахнула 15 квітня. За попередньою інформацією, вона сталася через ремонтні роботи в будівлі. Головний архітектор із питань збереження історичних пам'яток Філіп Вільнев сказав, що коли в соборі спалахнула пожежа, на майданчику не було працівників.

У будівлі обвалилися шпиль і дах. У МВС Франції заявили, що основну конструкцію собору вдалося врятувати.

Президент Франції Еммануель Макрон прибув до ще охопленого вогнем собору Паризької Богоматері в Парижі ввечері 15 квітня і заявив журналістам, що храм буде відновлено. Для реставрації собору відкрили загальнонаціональний збір пожертвувань.

Уранці 16 квітня пожежу повністю ліквідували.