Заступник голови Китаю на форумі в Давосі висловив "завуальований докір" економічній політиці Трампа – Bloomberg

Ван Цишань назвав темпи зростання економіки Китаю 2018 року "значною цифрою"
Фото: EPA

Заступник голови Китаю Ван Цишань упевнений, що у 2019 році економіка країни демонструє стійке зростання. У своєму виступі він не згадував політичних лідерів, але агентство Bloomberg пише, що він завуальовано відповів на заяви президента США Дональда Трампа та його економічну політику.

Заступник голови Китаю Ван Цишань на форумі в Давосі 23 січня пообіцяв, що економіка його країни не буде коливатися. Про це пише Bloomberg.

За словами політика, у 2019 році може бути багато невизначеностей. Але попри це економіка Китаю демонструватиме "стійкіше зростання", упевнений він.

За словами Ван Цишаня, зростання економіки Китаю з показником 6,6% ВВП 2018 року – "досить значна цифра, зовсім не низька".

У своїй промові він не згадував політиків, але Bloomberg пише, що він висловив "злегка завуальований докір" економічній політиці президента Дональда Трампа, зазначивши, що міжнародний порядок зазнає нападок із боку "однобічності, протекціонізму й популізму".

Агентство Reuters зазначає, що показник зростання економіки Китаю на 6,6% – найнижчий із 1990 року.

Улітку Трамп оголосив про введення для Китаю митного збору в розмірі 25% на товари вартістю $50 млрд. Китай запровадив такі самі мита у відповідь на імпорт товарів зі Сполучених Штатів.

Наприкінці вересня набули чинності ввізні мита США на китайські товари вартістю $200 млрд. У заяві Трампа йшлося, що до кінця року ставка мита становитиме 10%, а з 1 січня 2019 року – 25%. За його словами, якщо Пекін вдасться до заходів у відповідь, Вашингтон додатково запровадить мита на товари вартістю $267 млрд.

Китай запровадив мита у відповідь у розмірі 5% і 10% на товари зі США вартістю $60 млрд.

19 січня 2019 року Трамп заявив, що США близькі до укладення торгової угоди.