"Жорсткий" Brexit може стати поштовхом до об'єднання двох Ірландій – прем'єр-міністр Варадкар

Варадкар сказав, що не буде ініціювати об'єднання
Фото: ЕРА

Якщо Великобританія покине Європейський союз без угоди, активізуються розмови про можливе об'єднання Ірландії та Північної Ірландії, яка є частиною Сполученого Королівства, заявив глава уряду Ірландії Лео Варадкар.

Вихід Великобританії з Європейського союзу без угоди може стати поштовхом до об'єднання Ірландії з Північною Ірландією. Про це заявив прем'єр-міністр Ірландії Лео Варадкар, пише Reuters.

Він висловив думку, що "жорсткий" Brexit може поставити під сумнів належність Шотландії до Сполученого Королівства.

Слова Варадкара викликали критику пробританської партії Північної Ірландії – Демократичної юніоністської партії. Один з її членів Ян Пейслі зазначив, що заява ірландського уряду "непотрібна і надмірно агресивна".

Варадкар, зі свого боку, сказав, що уряд Ірландії не буде ініціювати об'єднання, оскільки пробританські сили Північної Ірландії будуть вважати це провокацією, однак додав, що у разі "жорсткого" Brexit таке питання може виникнути.

Агентство нагадує, що на референдумі 2016 року 56% жителів Північної Ірландії проголосували за те, щоб залишитися в ЄС.

Рішення про вихід з ЄС Британія ухвалила під час референдуму у червні 2016 року. Тоді 51,9% британців проголосували за вихід зі спільноти. Дату виходу призначили на 29 березня 2019 року.

У листопаді 2018 року Євросоюз і Великобританія погодили на рівні переговірників 26-сторінкову декларацію про майбутні відносини. Однак документа так і не ратифікували, оскільки в січні британський парламент не підтримав урядового проєкту угоди про Brexit. У березні 2019 року Палата громад повторно не схвалила проєкту угоди.

20 березня попередня прем'єр-міністерка Британії Тереза Мей подала в ЄС прохання про відтермінування виходу. На саміті 10 квітня лідери країн Євросоюзу затвердили відтермінування Brexit до 31 жовтня 2019 року.