Журналіста РБК засудили до трьох із половиною років позбавлення волі за заклики до референдуму

Соколова визнали винним в екстремізмі
Скріншот: tvrain.ru

Спеціального кореспондента РБК Олександра Соколова визнали винним в організації діяльності екстремістської організації.

10 серпня Тверський суд Москви визнав спеціального кореспондента РБК Олександра Соколова винним в організації діяльності екстремістської організації та засудив до трьох із половиною років позбавлення волі, повідомляє РБК.

Колишній редактор газети "Дуэль" Юрій Мухін дістав умовний термін – чотири роки, а активісти Валерій Парфьонов та Кирило Барабаш – по чотири роки колонії загального режиму. Останнього позбавили військового звання підполковника військово-повітряних сил.

Усіх їх визнали винними за ст. 282.2 Кримінального кодексу РФ (організація діяльності екстремістської організації).

РБК пише, що Соколов, Мухін, Парфьонов і Барабаш заснували ініціативну групу з проведення референдуму "За відповідальну владу". Обвинувачення заявляло, що її створили для прикриття, а насправді під її виглядом функціонувала організація Мухіна "Армія волі народу". Цю організацію заборонили у 2010 році за екстремізм.

Мухін говорив у суді, що група існувала з 2009 року. Вона виступала за ухвалення закону "За відповідальну владу", у якому було б прописано механізм оцінювання роботи чиновників. Активісти намагалися створювати регіональні осередки та збирати підписи на підтримку закону, зазначає РБК.

"Новая газета" повідомляє, що ніхто з фігурантів справи не визнав своєї провини.

"Вітаю вас із тим, що ідею референдуму визнано екстремізмом", – заявив Соколов після оголошення вироку.