21 липня стало найспекотнішим днем ​​у світі за всю історію спостережень

Науковці прогнозують, що кожен наступний рік буде ще теплішим
Фото: EPA

Неділя, 21 липня, стала найспекотнішим днем ​​за всю історію спостережень. Про це свідчать попередні дані Служби моніторингу змін клімату Європейського союзу Copernicus (C3S), яка відстежує глобальні погодні умови з 1940 року.

Середня глобальна температура приземного повітря в неділю сягнула 17,09 °С, що трохи вище за попередній рекорд, установлений у липні 2023 року, – 17,08 °С. Відрив становив лише 0,01 °С, що майже не відрізняється від попереднього рекорду, проте суттєво виділяється різниця між температурами в липні 2023 року й усіма попередніми роками, ідеться в повідомленні.

До липня 2023 року попередній рекорд денної глобальної середньої температури становив 16,8 °C, його зафіксували 13 серпня 2016 року. Із 3 липня 2023 року було 57 днів, які перевищили цей попередній рекорд, розподілених між липнем і серпнем 2023 року, а також у червні й липні 2024 року.

"Зараз ми перебуваємо на воістину незвіданій території, і оскільки клімат і далі теплішає, ми обов'язково побачимо нові рекорди, які будуть побиті протягом наступних місяців та років", – прокоментував директор Copernicus Карло Буонтемпо.

Аналіз років із найвищими річними максимальними добовими глобальними температурами свідчить, що 2024 року, як це було 2023-го, річні максимуми будуть суттєво вищими, ніж фіксували в попередні роки. Ще однією ознакою тенденції глобального потепління є той факт, що найвищі середньодобові температури припадають на останні 10 років, із 2015-го до 2024 року, зазначили в C3S.

Найближчими днями вчені очікують на подальше підвищення середньої денної глобальної температури та її піку – приблизно 22-го чи 23 липня, а потім – на її зниження.

Хвилі спеки охопили великі території у Сполучених Штатах, Європі й Росії, пише Reuters. Агентство зазначає, що кожен місяць із червня 2023 року вважають найспекотнішим на планеті з моменту початку ведення спостережень порівняно з відповідним місяцем попередніх років. Деякі науковці припускають, що 2024 рік може перевершити 2023-й і стати найспекотнішим роком із моменту початку спостережень, оскільки зміна клімату і природне явище Ель-Ніньо, яке нагріває поверхневі води Тихого океану, призвели до ще вищих температур цьогоріч.

Контекст:

Службу Copernicus створив Європейський центр середньострокових прогнозів погоди за дорученням Європейської комісії за фінансової підтримки ЄС. Вона є компонентом космічної програми Європейського союзу і його флагманською програмою спостереження Землі, яка працює через шість тематичних служб: "Атмосфера", "Зміна клімату", "Надзвичайні ситуації", "Земля", "Морське середовище" та "Безпека".

10 січня Copernicus повідомив, що 2023 рік визнали найспекотнішим за всю історію спостережень.

В Укргідрометцентрі 17 липня повідомляли, що фіксують тенденції щодо погіршення щороку ситуації з аномальною спекою.