В Україні через спеку виникають збої в енергосистемі, у низці регіонів діє чотири черги вимкнень – "Укренерго"

"Укренерго" повідомила, що електроенергію лише імпортують
Фото: НЕК "Укренерго" - NPC Ukrenergo / Facebook

В Україні фіксують спекотну погоду, яка впливає на енергетичну систему країни. Про це компанія "Укренерго" поінформувала 18 липня в Telegram.

"Температура в більшості регіонів вище за +30 °С. [...] Аномальна спека ускладнює роботу обладнання. Через це можуть виникати технічні збої в його роботі. [...] З технічних причин знеструмлювалися споживачі у Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській областях. Технічні причини відключень пов'язані із впливом спеки на високовольтне обладнання й лінії електропередачі", – ідеться в повідомленні.

У компанії зазначили, що сьогодні з 8.00 до 22.00 застосовано чотири черги вимкнень у Києві, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Полтавській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській і Кіровоградській областях.

"В інших областях обмеження діють згідно з анонсованим розкладом: із 16.00 до 22.00 – чотири черги, в інші години – три черги. [...] Нагадуємо, що споживачі кожної області, які не належать до переліку об'єктів критичної інфраструктури, розділені на шість черг (груп). Застосування обмежень до трьох черг означає, що для половини споживачів у кожному регіоні одночасно застосовані погодинні відключення. Якщо застосовано більше трьох черг графіків – обмеження розповсюджуються на більшу кількість споживачів", – пояснили в "Укренерго".

За її даними, уночі (протягом трьох годин) Україні надходила аварійна допомога з енергосистеми Польщі, а протягом доби імпорт електроенергії може бути також із Румунії, Словаччини й Угорщини – загалом до 1232 МВт.

"Експорт не відбувається й не передбачається", – наголосили в "Укренерго".

Контекст:

Російські окупанти навесні посилили повітряні атаки на енергосистему України. Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на початку квітня повідомив, що 80% теплової генерації України зруйновано.

У травні в Україні були віялові вимкнення світла. Наприкінці місяця обмежень не застосовували, але з 1 червня їх поновили.

2 червня в "Укренерго" повідомили, що протягом найближчого тижня ситуація в енергосистемі України ускладниться. Причина – ремонт двох енергоблоків електростанцій, а також два нічні обстріли РФ 31 травня й 1 червня, унаслідок чого було пошкоджено кілька теплових і гідроелектростанцій, зазначили в НЕК.

4 червня Шмигаль заявив, що Україна втратила понад 9 ГВт потужностей генерації через обстріли РФ.