39% польських роботодавців планують наймати українців – дослідження

У дослідженні наголошується, що працівники з України у Польщі, як правило, шукають великі компанії зі штатом понад 250 чоловік
Фото: EPA

Польські компанії мають проблеми з пошуком працівників, незважаючи на приплив понад 1,3 млн іноземців до країни у 2016 році, йдеться в польському дослідженні "Барометр ринку праці".

39% польських роботодавців планують і надалі наймати українців через відсутність достатньої кількості працівників на внутрішньому ринку праці, повідомляє Gazeta Prawna з посиланням на дані дослідження "Барометр ринку праці".

Зазначається, що польські компанії мають проблеми з пошуком співробітників, незважаючи на приплив понад 1,3 млн іноземців до країни у 2016 році. У дослідженні йдеться про те, що працівників із країн, що розташовані на сході від Польщі, все частіше наймають на посади, які вимагають специфічних навичок.

Згідно з даними дослідження, українські іммігранти в Польщі, як правило, шукають великі компанії зі штатом понад 250 осіб. Зазначається, що в цій групі майже кожна друга польська компанія (49,1%) планує взяти на посади нижчої ланки працівників із інших країн.

У червні 2016 року директор консульського департаменту Міністерства закордонних справ України Андрій Сибіга заявив, що поза межами України легально перебувають близько 5 млн українців, і їхня кількість зростає.

Голова МЗС Польщі Вітольд Ващиковськи сказав у січні минулого року, що щорічно українці, які живуть і працюють у Польщі, передають родичам в Україні близько €5 млрд.

19 січня прем'єр Польщі Беата Шидло під час дебатів у Європейському парламенті заявила, що Польща прийняла близько мільйона трудових мігрантів із України, "яким ніхто не хотів допомогти".

У вересні віце-прем'єр і міністр розвитку країни Матеуш Моравецький запропонував компенсувати дефіцит робочої сили в країні українцями. Він зазначив, що спробує "по-дружньому запросити" кілька сотень тисяч українських працівників до Польщі.