Абе заявив, що Курильські острови можуть стати символом співпраці Японії та Росії

Абе хоче створити "оплот миру"
Фото: ЕРА

На думку прем'єр-міністра Японії Сіндзо Абе, спірні Курильські острови Росія та Японія можуть використовувати як логістичний опорний пункт.

Південні Курильські острови, належність яких є причиною протистояння між Росією та Японією, можуть стати символом співпраці між двома країнами. Про це 25 травня на Петербурзькому міжнародному економічному форумі (ПМЕФ) заявив прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе, повідомляє ТАСС.

На його думку, острови можна використовувати як логістичний опорний пункт.

Абе вважає, що після встановлення "постійної стабільності" між РФ і Японією буде створено "оплот миру" Північної і Східної півкуль. Це має проявитися, за його словами, у перетворенні Північного Льодовитого океану, Берингового моря, північної частини Тихого океану та Японського моря на "магістральну морську дорогу миру і процвітання".

7 вересня 2017 року прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе закликав "поставити крапку в ненормальній ситуації" навколо Курил.

Чотири острови Курильської гряди – Ітуруп, Кунашир, Шикотан і група Хабомай – увійшли до складу СРСР після Другої світової війни. Японія оскаржує це і домагається повернення островів під юрисдикцію Токіо.

Через спори про Курильські острови Японія і РФ досі не уклали мирної угоди після закінчення Другої світової.

У грудні 2016 року Абе і президент РФ Володимир Путін обговорили можливість ведення спільної економічної діяльності на спірних островах Курильської гряди.