Афганістан почав "історичні переговори" з талібами в Катарі

Переговори в Досі проводять із метою встановити мир в Афганістані
Фото: EPA

Сторони переговорів ставлять собі за мету припинення війни в Афганістані, в якій загинули десятки тисяч мирних жителів.

У столиці Катару місті Доха 12 вересня розпочалися історичні мирні переговори між урядом Афганістану і представниками радикального ісламістського руху "Талібан". Агентство AFP уточнює, що переговори відбуваються вперше за майже два десятиліття безперервного насильства у країні.

Глава урядової делегації, голова Вищої ради з національного примирення Афганістану Абдулла Абдулла у своєму вітальному слові до учасників переговорів сказав, що 12 тис. мирних жителів було вбито і ще 15 тис. поранено тільки після того, як США підписали з талібами угоду про виведення військ 29 лютого цього року.

Він закликав до негайного припинення вогню. Але, як повідомляє АFP, його прохання залишилося без відповіді співзасновника талібів мулли Абдула Гані Барадара, який не згадав про перемир'я у своєму вступному слові. Барадар замість відповіді Абдуллі повторив послання повстанців про те, що Афганістаном потрібно управляти за ісламськими законами.

Кабульський переговірник Хабіба Сарабі сказав AFP, що початок переговорів був "дуже позитивним".

Спецпредставник Вашингтона з афганського врегулювання Залмай Халілзад, який вів переговори з "Талібаном", сказав, що графік виведення іноземних військ з Афганістану до травня залишається без змін, і що до цього він хотів би досягти повного припинення вогню.

На церемонії відкриття переговорів виступило багато міжнародних учасників конфлікту в Афганістані, зокрема Генеральний секретар ООН Антоніо Гутерріш і глава НАТО Єнс Столтенберг. Останній закликав сторони скористатися цією історичною можливістю і розвинути успіхи, досягнуті величезними жертвами.

Державний секретар США Майк Помпео також виступив із доповіддю в суботу і закликав сторони діалогу в Досі домогтися політичного врегулювання в Афганістані.

"Талібан має скористатися цією можливістю, щоб домогтися політичного врегулювання і досягти всеосяжного і постійного припинення вогню, щоб покласти край 40-річній війні. Ці зусилля мають очолювати афганці", – ідеться в його заяві у Twitter.

У 2001 році США разом із союзниками почали в Афганістані операцію проти радикального ісламістського руху "Талібан", приводом для якої стали терористичні атаки в Америці 11 вересня. Наприкінці 2014 року з Афганістану вивели більшу частину іноземних військ.

У серпні 2017 року телеканал Fox News повідомив, що президент США Дональд Трамп підписав нову стратегію щодо Афганістану. Глава Білого дому заявив, що швидкий вихід армії США з Афганістану створить вакуум, який терористи "миттєво заповнять". У відповідь "Талібан" вимагав від Трампа вивести війська з Афганістану.

30 червня 2018 року Афганістан припинив перемир'я з бойовиками терористичної організації "Талібан" і відновив військову операцію, заявив президент країни Ашраф Гані.

21 грудня 2018 року агентство Associated Press із посиланням на американських чиновників повідомляло, що Пентагон планує вивести майже половину з 14 тис. американських військових, які служать в Афганістані.

26 січня 2019 року агентство Reuters написало, що офіційні представники талібів погодили з американськими учасниками переговорів проєкт мирної угоди, що передбачає виведення іноземних військ з Афганістану протягом 18 місяців після її підписання.