Акаунт Трампа у Facebook може бути заблоковано щонайменше до 2023 року

Трампа заблокували в соцмережах у січні 2021 року
Фото: EPA
Facebook-акаунт колишнього президента США Дональда Трампа буде заблоковано щонайменше до січня 2023 року. Про це 4 червня заявили в компанії, пише Reuters.

Блокування облікового запису підтримала рада директорів Facebook, проте вона визнала, що заборона на невизначений строк була неправильною, і закликала до "співмірної відповіді".

Акаунт розблокують у разі, якщо ризик для громадської безпеки знизиться. До уваги братимуть різні чинники, зокрема випадки насильства, обмеження мирних зібрань та ознаки громадянських заворушень. Якщо правила буде порушено, Трампа у Facebook можуть заблокувати безповоротно.

Трамп 4 червня розкритикував це рішення і знову заявив про нібито сфальсифіковані президентські вибори 2020 року, пише агентство. Reuters зазначає, що кілька розслідувань не підтвердило випадків фальсифікацій.

Контекст:

Каденція Трампа завершилася 20 січня, коли посаду обійняв новий президент Джо Байден.

6 січня було тимчасово заблоковано сторінки Трампа у Facebook та Instagram.

9 січня соцмережа Twitter назавжди забанила акаунт Трампа, де було 88 млн підписників. Це сталося після того, як Трамп 6 січня на мітингу перед Білим домом заявив прибічникам, що ніколи не визнає поразки на виборах, і закликав іти до будівлі Конгресу, де мали оголосити переможцем виборів демократа Джо Байдена. Протестувальники вирушили до будівлі Конгресу США і штурмом узяли її. Унаслідок заворушень загинуло п'ятеро людей, серед них і офіцер поліції Капітолія, а у Вашингтоні через це оголосили надзвичайний стан.

19 лютого в інтерв'ю виданню Huffpost Трамп заявив, що не повертатиметься у Twitter, тому що там стало "дуже нудно і мільйони людей ідуть". Також експрезидент США назвав позначки про перевірку фактів під його постами "ганебними".

Племінниця Трампа Мері стверджувала, що через блокування у Twitter її родич засмутився більше, ніж через поразку на виборах президента.

4 травня Трамп запустив власний сайт, щоб спілкуватися зі своїми прибічниками. На головній сторінці колишній президент закликав допомогти йому "знову зробити Америку великою". На ресурсі публікували заяви від імені Трампа.

2 червня стало відомо, що блог Трампа, який він створив для спілкування з прибічниками, закрили назавжди.