Активіст Заїчкін, якого оголосили загиблим під час протестів у Мінську, виявився живим

Активіста Євгена Заїчкіна побили силовики
Фото: EPA

Активіст Євген Заїчкін, якого вважали загиблим після побиття бійцями ОМОН, не помер. Його побили і доправили в лікарню, повідомив канал "Белсат ТV".

Учасник акції протесту в Білорусі Євген Заїчкін, якого вважали загиблим унаслідок побиття співробітниками ОМОН, живий. Про це повідомив 10 серпня польський канал "Белсат TV" у Тwitter, який поспілкувався з активістом.

Інформацію про смерть Заїчкіна першим опублікував Telegram-канал NEXTA Live 10 серпня.

Журналісти "Белсат TV" узяли коментар у Заїчкіна про те, за яких обставин його побили силовики.

"Ми з братом і дівчиною йшли до стели, під'їхав мікроавтобус, звідти вискочило п'ять-шість бійців ОМОН [загін міліції особливого призначення] і почали затримувати всіх, застосовувати силу. Я коли зрозумів, що вони біжать за мною, став на коліна, підняв руки", – цитує "Белсат TV" Заїчкіна.

За словами активіста, незважаючи на те, що він стояв на колінах, його побили.

"Перший удар в обличчя, відразу потекла кров. Потім били по тілу. Брата затримали. Що з ним – не знаю, вдома його немає. Мене затримали, був струс, викликали "швидку" і відвезли в госпіталь", – сказав Заїчкін і додав, що з лікарні його відпустив лікар.

"Я був у лікарні. Там також був міліціонер. Прийшов лікар, я попросив його відпустити мене додому, він сказав, що переломів немає, можу піти, якщо хочу", – розповів активіст.

У Білорусі 9 серпня відбувся основний день голосування на президентських виборах (дострокове голосування тривало з 4-го до 8 серпня). Згідно з попередніми результатами Центрвиборчкому країни, за президента Олександра Лукашенка проголосувало 80,2% виборців, за опозиційну кандидатку Світлану Тихановську – 9,9%.

Після закриття виборчих дільниць у кількох містах Білорусі почалися протести, наймасовіші – в Мінську. Між силовиками і протестувальниками виникли сутички. Для розгону протестувальників у центрі Мінська силовики застосовували світлошумові гранати, гумові кулі і водомети.

Прессекретарка міністерства внутрішніх справ Білорусі Ольга Чемоданова 10 серпня заявила, що вночі під час акцій протесту по всій країні затримали 3 тис. осіб. За її словами, внаслідок сутичок постраждало понад 50 громадян, а також 39 співробітників міліції, деяких із них госпіталізовано.

Слідком Білорусі порушив кримінальні справи проти учасників протесту.

ЦВК Білорусі планує оголосити остаточні результати виборів 14 серпня.