Акція протесту в Грузії закінчилася. Опозиція дала уряду 24 години на виконання вимог

Грузини вимагають повторних виборів
Фото: ЕРА

Акція протесту проти фальсифікацій на парламентських виборах у Грузії закінчилася після того, як опозиція озвучила свої вимоги до уряду, повідомило "Эхо Кавказа"

Вимоги протестувальників оголосив один із лідерів партії "Єдність – національний рух" Георгій Вашадзе, його цитує "Эхо Кавказа"

Політик підкреслив, що опозиція не визнає офіційних результатів виборів і відмовляється від мандатів у новому парламенті. 

"Ми будемо боротися доти, доки не переможемо, і ми обіцяємо, що переможемо, – додав він. – У нас дуже конкретна вимога: це провести вибори заново, але провести їх має міжнародна виборча адміністрація". 

Вашадзе сказав, що опозиція не буде вести переговорів із партією "Грузинська мрія", яка зараз при владі і яка, за офіційними даними, здобула більш ніж половину голосів на виборах. 

"Єдині переговори й угоди мають стосуватися повторного проведення виборів", – додав він. 

Телеканал Mtavari Arkhi уточнює, що опозиція також вимагає опублікувати списки Центрвиборчкому. Владі Грузії дали 24 години на виконання вимог. 

Контекст:

26 жовтня у Грузії відбулися вибори в парламент. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно щонайменше 76 мандатів, для конституційної – 113.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК після підрахунку 99,9% голосів, "Грузинська мрія" здобула 53,93% голосів, а опозиційні "Коаліція змін" – 11,04%, "Єдність – національний рух" – 10,17%, "Сильна Грузія" – 8,8%, "Гахарія за Грузію" – 7,8%. Водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" здобула від 40,9% до 42% голосів і лідирує опозиція.

Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень на виборах, серед них – залякування виборців і використання адмінресурсу. Увечері 27 жовтня Зурабішвілі назвала парламентські вибори у Грузії 26 жовтня новою формою гібридної війни РФ, випробуваною на грузинському народі. Вона заявила, що не визнає офіційних результатів голосування, і закликала до акцій протесту. 28 жовтня Зурабішвілі приєдналася до протестувальників і заявила, що боротиметься заради захисту конституційного права голосу.