У Грузії почався протест, Зурабішвілі – на вулиці з мітингувальниками, опозиція вимагає повторних виборів

У центрі Тбілісі відбувається масштабна акція протесту, перед учасниками із промовою виступила Зурабішвілі
Фото: ЕРА

Увечері 28 жовтня у Тбілісі розпочалася акція протесту проти фальсифікації парламентських виборів, повідомляє портал "Новости-Грузия"

Мітингувальники перекрили проспект Шота Руставелі, зазначив Telegram-канал Paper Kartuli й оприлюднив відео з місця подій.

Фото з акції опублікувало видання Tabula

Як пише Paper Kartuli, до протестувальників приєдналася президентка Грузії Саломе Зурабішвілі, вона виступила із промовою на мітингу й заявила, що міжнародні лідери, з якими вона говорила, повідомили: вони не визнають результатів виборів у Грузії. 

"Ми боротимемося, щоб захистити ваше конституційне право на голос. Зараз не час для песимізму, зараз важливо спокійно й піднявши голову захищати свої голоси", – додала Зурабішвілі.

Один із лідерів партії "Єдність – національний рух" Георгій Вашадзе заявив, що опозиція вимагає повторних виборів, цитує Paper Kartuli.

Усі чотири опозиційні партії, які пройшли п'ятивідсотковий бар'єр, не визнали легітимності нового парламенту, додає "Эхо Кавказа".

Контекст:

26 жовтня у Грузії відбулися вибори в парламент. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно щонайменше 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК після підрахунку 99,9% голосів, "Грузинська мрія" здобула 53,93% голосів, а опозиційні "Коаліція змін" – 11,04%, "Єдність – національний рух" – 10,17%, "Сильна Грузія" – 8,8%, "Гахарія за Грузію" – 7,8%. Водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" здобула від 40,9% до 42% голосів і лідирує опозиція.

Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень на виборах, серед них – залякування виборців і використання адмінресурсу. Увечері 27 жовтня Зурабішвілі назвала парламентські вибори у Грузії 26 жовтня новою формою гібридної війни РФ, випробуваною на грузинському народі. Вона заявила, що не визнає офіційних результатів голосування, і закликала до акцій протесту.