Грузія має усунути порушення й повернути довіру громадян до парламентських виборів – Єврокомісія

Вибори в Грузії відбулися "в атмосфері розколу" – Єврокомісія
Фото: ЕРА

Парламентські вибори в Грузії 26 жовтня відбулися з порушеннями таємниці голосування й низкою процедурних невідповідностей. Про це йдеться в заяві, яку опублікували 27 жовтня на сайті Європейської комісії.

Спостерігачі повідомляли про залякування й тиск на виборців, що негативно вплинуло на довіру суспільства до процесу, ідеться в документі. Зокрема, під тиском були державні посадовці.

"У поєднанні з активним стеженням за виборцями в день виборів це викликало занепокоєння щодо можливості деяких виборців віддати свій голос, не побоюючись відплати", – вважають у ЄК.

Окрім того, спостерігачі вказали на нерівні умови, а також на те, що кампанія відбулася "в атмосфері розколу".

"Ми закликаємо Центральну виборчу комісію Грузії та інші відповідні органи влади виконати свій обов'язок щодо оперативного, прозорого й незалежного розслідування та ухвалення рішень щодо порушень під час виборів і заяв про них. Ці порушення мають роз'яснити й усунути. Це необхідний крок до відновлення довіри до виборчого процесу", – заяви у виконавчому органі Євросоюзу.

Контекст:

26 жовтня в Грузії відбулися вибори до парламенту. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно щонайменше 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК після оброблення 72,5% голосів, перемагає "Грузинська мрія" (53%), водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" здобуває від 40,9% до 42% голосів і лідирує опозиція.

Увечері 27 жовтня Зурабішвілі назвала парламентські вибори в Грузії 26 жовтня новою формою гібридної війни, випробуваною на грузинському народі. Вона заявила, що не визнає офіційних результатів голосування, і закликала до акцій протесту.