"Ми стали жертвами російської гібридної війни". Президентка Грузії не визнала виборів і закликала до протесту

Зурабішвілі: Ці вибори не можуть бути визнаними. Це те саме, що визнання підпорядкування Грузії Росії
Фото: ЕРА

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі назвала парламентські вибори, які відбулися у Грузії 26 жовтня, новою формою гібридної війни, яку випробували на грузинському народі. Вона заявила, що не визнає офіційних результатів голосування, повідомляє "Эхо Кавказа".

"Це була тотальна фальсифікація і конфіскація ваших голосів. Використовували всі методи, які ми бачили в різних країнах. Окрім того, використовували сьогоднішні технології обілення фальсифікації. Ніколи такого не було. Ми стали свідками і жертвами російської спецоперації, гібридної війни, яку вели проти нашого народу, проти нашої країни", – сказала вона.

Зурабішвілі, як уточнює портал "Новости-Грузия", зробила цю заяву після консультацій з опозицією, які протягом усього дня після виборів відбувалися у президентській резиденції.

"Я не визнаю цих виборів. Ці вибори не можуть бути визнаними. Це те саме, що визнання входження сюди Росії, підпорядкування Грузії Росії. Я приїхала у країну не для цього. Наші пращури не для цього жили і ми цього не приймемо. Ніхто не може відібрати у Грузії європейське майбутнє", – заявила президентка.

Вона закликала громадян Грузії виходити на акцію протесту 28 жовтня о 19.00.

"Зберемося завтра ввечері о 19.00 на Руставелі, щоб разом сказати і заявити світові, що ми не визнаємо цих виборів, що ми захищаємо наше конституційне право мирно відстоювати кожен голос, наше майбутнє і можливість проведення в цій країні справедливих, демократичних виборів у майбутньому", – додала вона.

Контекст:

26 жовтня у Грузії відбулися вибори в парламент. Його обирають на чотири роки. У країні – парламентська форма правління, депутати балотуються лише за пропорційною системою. Для формування парламентської більшості потрібно не менше ніж 76 мандатів, для конституційної більшості – 113 місць.

У керівній партії "Грузинська мрія" оголосили про перемогу за кілька годин до закриття виборчих дільниць. Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що більше ніж половину голосів набирає проєвропейська опозиція.

За даними ЦВК, після опрацювання 72,5% голосів перемагає "Грузинська мрія" (53%), водночас результати екзитполів свідчать, що "Грузинська мрія" набирає від 40,9% до 42% голосів, а лідирує опозиція.

Міжнародні спостерігачі зафіксували низку порушень на виборах, серед них – залякування виборців і використання адмінресурсу.