Акції "Газпрому" та індекс Мосбіржі впали після слів глави розвідки РФ про "Північний потік"

Після слів Сергія Наришкіна впали акції "Газпрому"
Фото: EPA
Глава Служби зовнішньої розвідки РФ Сергій Наришкін оголосив про наявність "західного сліду в організації і здійсненні терактів" на газогонах "Північний потік" та "Північний потік  2". Про це повідомив "Интерфакс" 30 вересня. Після цього впали акції "Газпрому" й індекси Московської біржі.

"У нас є матеріали, які вказують на західний слід в організації і здійсненні цих терористичних актів", – сказав Наришкін журналістам.

Він також наголосив, що Захід нібито робить усе, щоб приховати справжніх виконавців й організаторів цього міжнародного терористичного акту.

Після оприлюднення цієї заяви акції "Газпрому", який є співвласником "Північного потоку", на Московській біржі просіли на 16,4% до рівня закриття попередніх торгів – до 189,4 руб., повідомив "Інтерфакс". Після нього знизилося котирування й інших цінних паперів. Індекс самої Мосбіржі опустився нижче за 1900 пунктів, повідомив "Финмаркет".

За деякий час котирування повернулося майже до попереднього рівня, але залишилося в мінусі на 2–3%.

Контекст:

У ніч з 25-го на 26 вересня стався витік на одній із гілок магістралі "Північний потік – 2" в економічній зоні Данії на південний схід від острова Борнгольм. Пізніше такі витоки зафіксували на обох гілках першого "Північного потоку", їх виявили на північний схід від острова. Данія і Швеція оголосили обмеження для судноплавства невдовзі після того, як виявили аварійну ділянку, де паливо потрапляло у море. 29 вересня у Швеції повідомили про четвертий витік газу з "Північного потоку".

Незадовго до падіння тиску в трубах і виявлення витоку газу шведські й данські сейсмологічні станції зафіксували підводні вибухи.

У Кремлі оголосили, що причиною могла бути диверсія, але "до того, як з'являться результати дослідження, відкидати хоч якийсь варіант не можна".

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк переконаний, що витоки з газогонів "Північний потік" і "Північний потік – 2" – теракт і акт агресії Росії, спрямовані проти ЄС.

Глава Євроради Шарль Мішель 28 вересня назвав витік газу на "Північному потоці" "актом саботажу" – "намаганням ще більше дестабілізувати енергопостачання ЄС". А верховний представник ЄС із питань закордонних справ і  політики безпеки Жозеп Боррель зазначив, що інцидент схожий на результат навмисних дій.