Алієв уперше приїхав у Шушу після зіткнень у Нагірному Карабасі. Він оголосив місто "культурною столицею Азербайджану"

Алієв уже заклав фундамент автомобільної дороги Фізулі – Шуша
Фото: president.az

Президент Азербайджану Ільхам Алієв підняв у місті Шуша прапор Азербайджану. У своєму виступі він заявив, що востаннє приїжджав у Шушу 39 років тому.

Президент Азербайджану Ільхам Алієв разом із першою леді Мехрібан Алієвою та дочкою Лейлою відвідав місто Шуша в Нагірному Карабасі, повідомили в адміністрації азербайджанського лідера 15 січня.

Алієв під час прибуття назвав Шушу "звільненою культурною столицею Азербайджану".

"Почалися роботи з відновлення його історичного вигляду. Другий міжнародний аеропорт побудують на наших звільнених землях у Кельбаджарському або Лачинському районі. Майданчик зараз вибирають, і найближчим часом має бути завершено будівництво двох міжнародних аеропортів", сказав він.

Окрім того, президент підняв у місті прапор Азербайджану. У своїй вітальній промові Алієв зазначив, що востаннє приїжджав у Шушу 39 років тому.

"Ми знову тут сьогодні, 14 січня. Цього разу я приїхав у ролі верховного головнокомандувача азербайджанської армії, яка перемогла", – заявив він.

До візиту в Шушу лідер Азербайджану встиг закласти фундамент автомобільної дороги Фізулі – Шуша та аеропорту у Фізулінському районі на 27-му кілометрі автомобільної дороги Ахмедбейлі – Фізулі – Шуша. Розроблений проєкт дороги Фізулі – Шуша передбачає будівництво мостів і тунелів, уточнили в адміністрації глави Азербайджану.

Шуша з 1992 року перебувала під контролем Вірменії. Азербайджанські війська взяли її 8 листопада 2020 року.

Алієв показав у Шуші своє фото, зроблене на тому самому місці 39 років тому. Фото: president.az

27 вересня 2020 року в Нагірному Карабасі спалахнув наймасштабніший за останні роки конфлікт. Міністерство оборони Азербайджану звинуватило Вірменію в "масштабній провокації", обстрілі позицій азербайджанської армії та оголосило про початок "стрімкого контрнаступу". Вірменська влада зі свого боку заявила, що азербайджанські військові ініціювали наступ на Нагірний Карабах. Під час конфлікту сторони використовували танки, важку артилерію й авіацію. Повідомляли про загиблих і поранених військовослужбовців і мирних жителів.

Обидві країни, що беруть участь у конфлікті, оголосили мобілізацію. Кілька разів досягали домовленостей про перемир'я в Нагірному Карабасі, але щоразу його порушували.

У ніч на 10 листопада представники Вірменії, Азербайджану та Росії (як посередника) підписали заяву про припинення війни в Карабасі. Згідно з домовленостями, уздовж лінії зіткнення в Нагірному Карабасі розмістять 1960 російських миротворців. Азербайджан здобув право зайняти Кельбаджарський, Агдамський і Лачинський райони.

Прем'єр Вірменії Нікол Пашинян говорив, що це рішення було для нього вкрай важким, але безальтернативним. Алієв уточнював, що Пашиняна "змусили" підписати документ, "максимально вигідний" для Баку.

За даними міністерства оборони Азербайджану, за час зіткнень у Нагірному Карабасі загинуло 2783 військовослужбовці, понад 100 бійців вважають зниклими безвісти. За даними міністерства охорони здоров'я Вірменії, під час конфлікту загинуло щонайменше 3330 вірменських громадян.