Американське озброєння надходить в Україну з рекордною швидкістю – Рада національної безпеки США

Кірбі назвав США найбільшим постачальником озброєнь Україні
Фото: EPA
Президент США Джо Байден запевнив президента України Володимира Зеленського, що українські військові отримуватимуть усю необхідну американську допомогу. Про це координатор Ради національної безпеки США зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі заявив "Голосу Америки" в інтерв'ю 23 червня.

"Президент Байден дуже чітко сказав президенту Зеленському, що ми їм допомагатимемо стільки, скільки ми можемо, і так швидко, наскільки це можливо. Я вам скажу, це озброєння надходить з рекордною швидкістю, ми такого ніколи раніше не бачили, це безпрецедентно – швидкість, з якою безпекова допомога доходить до передової на війні в Україні", – сказав він.

Координатор Ради національної безпеки США зазначив, що постачання в Україну надходять "у буквальному розумінні" щодня, і не лише від Сполучених Штатів.

"Ми просто найбільший донор, але понад 40 інших країн з усього світу також надають безпекову допомогу Україні у різній формі", – пояснив Кірбі.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

З 2014 року Сполучені Штати виділили Україні понад $8,7 млрд допомоги у сфері безпеки, повідомили 23 червня 2022 року у міноборони США.

Після відкритого вторгнення російських військ в Україну 24 лютого 2022 року США наростили постачання озброєння та ухвалили у травні закон про ленд-ліз. У документі йдеться, що президент США зможе дозволити уряду позичати або давати в оренду засоби захисту Україні та іншим країнам Східної Європи, "яких торкнулося вторгнення РФ в Україну", щоб допомогти зміцнити обороноздатність цих країн і захистити їхнє цивільне населення від можливого вторгнення або агресії з боку Росії, що триває.

Згідно з текстом закону, не пізніше ніж за 60 днів після набуття чинності законом про ленд-ліз президент США має встановити прискорений порядок доправлення озброєння Україні.

23 червня кооординатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій США Джон Кірбі повідомив, що американська адміністрація ухвалила рішення про надання додаткової військової допомоги Україні в розмірі $450 млн. У міноборони США уточнили, що, зокрема, в Україну передадуть чотири системи HIMARS.

Згідно з даними, озвученими Кірбі, загальна сума допомоги Україні з лютого 2022 року становить $6,1 млрд, а з моменту приходу до влади нинішньої американської адміністрації – $6,8 млрд.

За словами держсекретаря США Ентоні Блінкена, керівництво України запевнило американську сторону, що українські військові не будуть використовувати американські РСЗВ далекої дії для ураження цілей у Росії. Водночас амбасадорка США в Києві Бріджит Брінк 2 червня заявила, що українські військовослужбовці самі визначатимуть, на яку відстань потрібно завдавати ударів із використанням ракетних систем залпового вогню HIMARS, які Україні нададуть США.

У Міноборони України вважають, що Україні для переходу в контрнаступ потрібно щонайменше 100 систем реактивної артилерії. На думку радника глави Офісу президента Михайла Подоляка, для перемоги України над Росією серед іншого озброєння потрібні 300 РСЗВ.