Apple припинила продажі та вимкнула Apple Pay у Росії

Apple Pay у Росії більше не працює
Фото: ЕРА
Американська технологічна компанія Apple припинила продаж своєї техніки в офіційному онлайн-магазині на території Росії. Про це віцепрем'єр-міністр України – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив у Telegram 1 березня.

Він подякував за це гендиректорові компанії Тіму Куку.

Після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, західні країни запровадили санкції проти низки російських банків. Спочатку Apple Pay, а також Google Pay відключили клієнтів цих банків.

Пізніше, як пише Федоров, Apple вирішила повністю припинити роботу Apple Pay у Росії.

У заяві компанії, яку опублікував журналіст BuzzFeed News Джон Пачковський, йдеться, що Apple зупинила всі продажі своєї продукції та обмежує Apple Pay. Крім того, за межами РФ в App Store більше не можна завантажити програми російських пропагандистських ЗМІ – RT News та Sputnik News.

Контекст:

Уранці 24 лютого Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ – "демілітаризація та денацифікація України". Приблизно о 5.00 збройні сили РФ атакували Україну з півдня, півночі (зокрема з території Білорусі) та сходу. Вони почали обстрілювати українські позиції на Донбасі, завдали ракетно-бомбових ударів по низці аеродромів та інших військових об'єктах.

Російські війська атакують житлові квартали, дитячі садки та лікарні. За даними місцевої влади, РФ застосовує в Україні реактивні системи залпового вогню "Град" та "Ураган". Жертвами російської агресії, за інформацією на 28 лютого, стали 352 мирні жителі, зокрема 16 дітей, поранення дістали 2040 людей. При цьому міноборони РФ стверджує, що нібито завдає точкових ударів по військових об'єктах.

За даними Міноборони на 1 березня, загальні втрати російських окупантів становлять 5,7 тис. осіб, сотні російських солдатів та офіцерів опинилися в полоні. При цьому в міністерстві оборони РФ приховували втрати серед особового складу та визнали їх лише на четвертий день війни. Офіційний представник міноборони РФ Ігор Конашенков 27 лютого заявив, що "є загиблі та поранені", але не уточнив їхню кількість.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що окупанти з першої години вторгнення б'ють по цивільній інфраструктурі. За словами президента, дії російських окупаційних військ в Україні мають ознаки геноциду.

Західні країни запровадили економічні санкції, які, зокрема, стосуються великих російських банків та низки близьких до Путіна чиновників та їхніх дітей. Після того як Росія відмовилася припинити агресію проти України, ЄС, США, Великобританія та Канада вирішили включити до списку санкцій самого Путіна. Найближчими днями деякі російські банки від'єднають від міжнародної міжбанківської системи SWIFT.

Міністерство фінансів США запровадило додаткові санкції проти Росії, заборонивши проводити операції з Центробанком та мінфіном РФ. Це фактично знерухомлює будь-які активи ЦБ РФ, що зберігаються в Сполучених Штатах або у громадян США, де б вони не були. Мінфін США ввів санкції щодо ключового російського суверенного фонду – Російського фонду прямих інвестицій (РФПІ), що має стосунок до фінансової системи США.

28 лютого набув чинності новий пакет санкцій Євросоюзу проти Росії через її вторгнення до України. Зокрема, ЄС заборонив операції, пов'язані з управлінням резервами та активами Центрального банку Росії. Обмеження поширюються на всі юридичні особи чи органи, що діють від імені або за вказівкою Центробанку Росії.

27 лютого високий представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що західні країни заблокують приблизно половину фінансових резервів Центробанку Росії.

28 лютого на тлі вторгнення РФ в Україну та санкцій проти РФ долар на позабіржовому ринку Forex коштував понад 113 руб., курс євро підскакував до 127 руб. це історичні максимуми.