Археологи відкопали в Помпеях колісницю з еротичними сценами. Її могли використовувати у весільних обрядах

Задню частину колісниці прикрашають медальйони зі сценами за участю сатирів і німф, пов'язаних із богом кохання Еросом
Фото: pompeiisites.org

Церемоніальну колісницю виявили неподалік від стайні заміської вілли Чивіта Джуліана на північ від Помпеїв. Учені вважають, що цією колісницею могли перевозити наречену в новий дім.

У Помпеях археологи відкопали стародавню колісницю, яку могли використовувати на весіллях. Про знахідку розповіла пресслужба археологічного комплексу Помпеїв 27 лютого.

Колісницю виявили поряд зі стайнею заміської вілли Чивіта Джуліана на північ від Помпеїв, де у 2018 році відкопали останки трьох коней. Колісниця добре збереглася, у неї є чотири колеса, залізні, бронзові та олов'яні прикраси і квітковий орнамент.

Артефакт виявили під час розкопок 7 січня. Археологи кажуть, що церемоніальна колісниця дуже крихка. Їм знадобилися тижні, щоб акуратно відкопати її і не пошкодити.

"Помпеї далі дивують своїми відкриттями. Це триватиме багато років, оскільки потрібно розкопати ще приблизно 20 гектарів", – прокоментував знахідку міністр культури Італії Даріо Франческіні.

Директор археологічного комплексу Массімо Осанна сказав, що в Помпеях уже виявляли транспортні засоби, наприклад, дві колісниці на віллі Аріанна. Але нічого схожого на нову колісницю ще не відкопували, підсумував він.

Унікальною цю знахідку називають тому, що раніше археологи знаходили сільськогосподарські колісниці, але не церемоніальні. Прикраси на колісниці можуть свідчити, що її використовували під час весіль. На задній частині цього артефакту є медальйони зі сценами за участю сатирів і німф, пов'язаних із богом кохання Еросом.

Учені не відкидають, що на колісниці могли перевозити наречену в новий дім.

Помпеї – давньоримське місто поблизу італійського Неаполя. Його поховало під вулканічним попелом після виверження вулкана Везувію 24 серпня 79 року нашої ери. За оцінками вчених, у місті жило приблизно 13 тис. осіб.