Автору фільмів ARD про допінг не надали російської візи для поїздки на чемпіонат світу

Гайо Зеппельту не надали російської візи 
Фото: ЕРА

Росія внесла журналіста телекомпанії ARD Гайо Зеппельта до списку "небажаних персон".

Росія відмовила в наданні візи автору розслідування про допінг у російському спорті, журналісту телекомпанії ARD Гайо Зеппельту, який збирався до РФ для висвітлення чемпіонату світу з футболу 2018 року, повідомляє ARD.

На телеканалі заявили, що розглядають відмову у наданні  візи Зеппельту як "унікальну подію в історії спортивної журналістики ARD і з точки зору висвітлення такої великої події, як чемпіонат світу з футболу, безпрецедентним втручанням у свободу преси". І зазначили, що вільний доступ представників ЗМІ на спортивні заходи є звичайною практикою і однією з умов вибору країни, що приймає спортивну подію.

Сам Зеппельт пов'язує відмову у візі з його розслідуванням, присвяченим російській державній системі підтримки допінгу. Журналіст упродовж багатьох років займається проблемою допінгу у світовому спорті.

Із 2015 року на телеканалі ARD вийшла серія розслідувань групи журналістів на чолі із Зеппельтом. У них ішлося, що застосування російськими легкоатлетами допінгу давно стало систематичним, і що Росія продовжує порушувати антидопінгові правила, незважаючи на відсторонення від світової легкої атлетики.

У червні 2016 року ARD опублікував документальний фільм Geheimsache Doping: Showdown für Russland ("Секретна справа про допінг: час ікс для Росії"), в якому заявив, що міністр спорту Росії Віталій Мутко може бути особисто пов'язаний із допінговим скандалом.

29 січня 2018 року в ефірі німецького телеканала ARD вийшло інтерв'ю екс-глави Московської антидопінгової лабораторії Григорія Родченкова, в якому він сказав, що тільки президент РФ Володимир Путін міг доручити ФСБ займатися махінаціями з допінг-пробами.