Байден: Є й інші люди, які могли б перемогти Трампа. Але страшенно важко починати з нуля

Байден відповів, у якому разі він не балотуватиметься на виборах
Фото: EPA

Президент США Джо Байден вважає себе найбільш кваліфікованим для управління США, але визнає, що є інші демократи, які можуть перемогти республіканця Дональда Трампа на президентських виборах. Про це він сказав 11 липня на пресконференції, яку транслював Білий дім.

"Я вважаю, що я найкраще з усіх підходжу для управління [країною] і найкраще підходжу для перемоги. Але є й інші люди, які могли б перемогти Трампа. Проте страшенно важко починати з нуля", – сказав він.

Байден згадав кампанію зі збору коштів, зазначивши, що в його штабу "непогано виходить", він зібрав $220 млн і продовжуватиме так само.

Говорячи про стан свого здоров'я, президент США зазначив, що пройшов кілька "інтенсивних неврологічних обстежень". Зокрема, він пройшов таке обстеження в лютому, і висновок свідчив, що він у добрій формі, заявив Байден. Він додав, що не проти пройти нове неврологічне обстеження, якщо лікарі скажуть, що він має це зробити. Водночас Байден наголосив, що рішення, які він ухвалює щодня, є показником його здоров'я.

Також Байден зазначив, що ніхто з іноземних лідерів не висловлював занепокоєння щодо його придатності до виконання обов'язків. За його словами, навпаки, вони говорять, що Байден не має дати Трампу перемогти.

У нього також запитували, чи розгляне він можливість покинути президентські перегони, якщо йому покажуть дані, що віцепрезидентка США Камала Гарріс може краще конкурувати з кандидатом від республіканців Дональдом Трампом. "Ні. Якщо тільки вони не скажуть: "У вас немає шансів перемогти". Але ніхто цього не говорить. Жодне опитування не свідчить про це", – сказав Байден.

Контекст:

Байдена закликають знятися із президентських перегонів, зокрема, через його вік і стан здоров'я.

Увечері 27 червня у США відбулися перші з двох запланованих дебатів основних кандидатів на виборах президента США 2024 року – чинного глави держави, демократа Байдена і його попередника, республіканця Трампа. Американські ЗМІ розкритикували виступ Байдена. Як написало видання The Hill, президент "плутався у словах і втрачав хід думки, а його мовлення часто переривалося". За оцінкою Politico, "жахливий виступ Байдена спричинив паніку серед демократів", тому представники Демократичної партії нібито обговорюють його заміну іншим кандидатом.

Байден визнав, що "облажався" на дебатах із Трампом, проте сказав своїм прибічникам, що залишиться у президентських перегонах.

Після дебатів Байдена і Трампа підтримка кожного з них становить по 40%. Про це свідчать результати опитування, яке провели агентство Reuters і соціологічна компанія Ipsos, результати опублікували 3 липня.

Передвиборчий штаб Байдена неодноразово зазначав, що дебати не так погано вплинули на виборців, як вважають ЗМІ й інсайдери у Вашингтоні, зазначало Bloomberg.

Чергові президентські вибори у США відбудуться 5 листопада 2024 року.