Байден назвав умови для зустрічі з Кім Чен Ином

Байден: Я б не давав Кім Чен Ину всього, що він шукає
Фото: EPA
Президент США Джо Байден на пресконференції 21 травня назвав умови, за яких міг би зустрітися з північнокорейським лідером Кім Чен Ином. Трансляцію вів канал CBS.

За словами Байдена, якщо його зустріч із Кім Чен Ином і відбудеться, її супроводжуватиме низка попередніх умов, серед яких обговорення ядерного арсеналу КНДР і деескалації. Він підкреслив, що в разі такої зустрічі потрібно точно знати, про що домовляються сторони.

Водночас президент США сказав, що "не став би робити те, що зробили в нещодавньому минулому".

"Я б не давав йому всього, що він шукає. Я б не давав міжнародного визнання, яке дало б йому можливість рухатися в напрямі, щоб стати, так би мовити, серйознішим, коли він зовсім несерйозно ставився до цього", – сказав Байден, імовірно, маючи на увазі зустрічі з Кім Чен Ином свого попередника Дональда Трампа.

Контекст:

Байден обійняв посаду президента 20 січня 2021 року. З Кім Чен Ином він ще не зустрічався.

Із 2006 року Північна Корея провела шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет. Проти країни ввели санкції Євросоюз, Рада Безпеки ООН, США і низка країн, обмежувальні заходи неодноразово розширювали.

12 червня 2018 року тодішній президент США Дональд Трамп і лідер КНДР Кім Чен Ин підписали угоду в Сінгапурі. У документі зазначено, що США нададуть КНДР гарантії безпеки, Північна Корея підтвердила прихильність до повної денуклеаризації Корейського півострова.

27–28 лютого 2019 року у в'єтнамському Ханої провели другий американсько-північнокорейський саміт. Президент США сказав, що постарається досягти з лідером КНДР домовленостей щодо денуклеаризації, а потім "перетворити Північну Корею на економічний центр". Сторони не дійшли згоди.

30 червня 2019 року Трамп і лідер Північної Кореї зустрілися в Пханмунджомі – селищі в демілітаризованій зоні на кордоні КНДР і Південної Кореї. Сторони домовилися створити групу переговірників від двох країн, які будуть уповноважені займатися питаннями денуклеаризації. Але прогресу в переговорах не відбулося, і з липня 2019 року КНДР відновила запуски ракет.